O expoziție inedită găzduiește Muzeul de Istorie și Etnografie din orașul Călărași. Din negura vremii sunt scoase în vizorul publicului-vizitator mașinile de cusut, care astăzi au devenit adevărate comori și obiecte ce ascund istorii inedite despre cine a stat pentru prima oară la mașina de cusut și cum a pornit toată această industrie a modelării articolelor vestimentare cu ajutorul acestor mașini de cusut, care azi au devenit exponate de colecție.

În 2021, se împlinesc 170 de ani de la crearea mecanismului de croială cu ajutorul mașinii de cusut. Astfel, în august 1851, mașin de cusut a fost brevetată de Isac Singer.

MARIANA IURCU, muzeograf, curator de expoziție

Noi nu am avut multe obiecte de cusut și a fost o mare provocare pentru noi ca să găsim măcar câteva mașini pentru a putea face o expoziție ca la carte. Astfel, în luna august am postat pe rețelele de socializare un anunț prin care am invitat toți doritorii să dea cu împrumut mașina lor de cusut, ca să organizăm expoziția. Mirarea noastră a fost că, în 2 săptămâni cetățenii din raionul Călărași s-au mobilizat și au început să aducă la muzeu mașinile. Mai mult, nu doar să le dea cu împrumut, dar chiar să le doneze. Avem oameni care au donat și două mașini de cusut. Pentru noi, angajații muzeului, este un gest care ne-a surprins.

Expozția „Istoria cusutului și a Mașinii de cusut” din cadrul Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Călărași vine cu ceva mai mult decât o etalarea a obiectelor respective.

MARIANA IURCU, muzeograf, curator de expoziție

Ideea mea a fost nu doar să fie o expoziție ordinară de mașini de cusut, dar să fie și o istorie de viață în dreptul fiecărei mașini. Ca să cunoaștem prin ce au trecut oamenii noștri, cum, de unde a aparut acest obiect în viețile lor.

În cadrul expoziției sunt prezentate 12 mașini de cusut. Multe sunt aduse din orașul Călărași, dar și din raion, cum ar fi: satele Horodiște, Sipoteni, Nișcani, Oricova ș.a. Printre exponate se regăsește și o mașină de cusut care a fost adusă chiar de la Mihăileni, raionul Râșcani.

În spatele fiecărei mașini de cusut stau istorii de viață ale femeilor din Călărași, chiar și a unui croitor bărbat, deoarece la o casă cineva coria la mașină, altcineva o repara. Ulterior, hainele confecționate erau scoase la piață spre vânzare, iar din banii obținuți se hrănea o întreagă familie cu 6/7 copii.

Expoziția „Istoria cusutului și a Mașinii de cusut” a fost lansată pe data de 6 septembrie și poate fi vizitată până pe 30 octombrie 2021. 

MARIANA IURCU, muzeograf, curator de expoziție

Ne dorim să avem foarte mulți vizitatori, căci din prima zi, deja, au fost zeci de persoane ce au au admirat anume această colecție de mașini de cusut. Lucrătorii muzeului s-au exprimat azi dimineața că poate, totuși, este una dintre cele mai frumoase expoziții pe care muzeul le-a creat în ultima perioadă.

AUTOR: Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *