Pasionaţii de ciclism din Republica Moldova, dar şi din ţările vecine au participat la cel mai tare eveniment de bike de la noi. Aproape 200 de sportivi şi amatori s-au aventurat pe un traseu de 77 km, în cadrul celei de-a doua ediţii a Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017.

Particpanţii au avut posibilitatea să aleagă unul dintre cele două trasee, fie, cel lung, de 77 km, care trece prin prin satele Brăneşti, Furceni, Ivancea, Piatra, Pohărniceni, Jăloboc, Trebujeni, Butuceni şi Morovaia, sau varinta scurtă a traseului, de 45 km. La traseul lung s-au aventurat 40 de ciclişti, din totalul de 200 de participanti.

Elena Cozma este din Orhei şi a oferit tinerilor o adevărată lecţie de viaţă, participând la cursa scurtă de 45 km.

ELENA COZMA, locuitoarea Orheiului

Vârsta nu este un obstacol în calea sportului, dacă ai ambiţie şi curaj, poţi să le faci pe toate, chiar şi ciclism montan.

Autorităţile locale spun că asemenea evenimente promovează şi mai mult Orheiul.

TUDOR GOLUB, preşedintele raionului Orhei

Mă bucură faptul că Raionul Orhei devine un punct atractiv în desfășurarea evenimentelor sportive, atât de nivel național, cât și internațional. Doar împreună se realizează lucruri frumose, fie ca această competiție să înscrie rezultate pe măsura așteptărilor.

VIOREL MIRON, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului din Moldova

Varietatea peisajelor, traseiele nebănuite prin colţurile dosite ale ţării, oamenii deschisi pentru noutate cred că vor favoriza dezvoltarea turismului sportiv şi cel de aventură în Moldova. Impresionant cât de multe familii sportive avem şi cât de activ şi diferit îşi petrec minivacantele de sfârşit de săptămână la Orhei

Organizatorii, Eduard Dovicenco şi Serghei Cuşmaunsa îşi propun ca acest eveniment să devină o tradiţie, la care să participe un număr tot mai mare de ciclişti străini. În fiecare an, la începutul lunii mai, să organizeze o nouă ediţie a Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM, valorificând astfel potenţialul turistic al zonei, dar şi alte evenimente interesante pentru amatorii de ciclism montan. Suportul tehnic pe traseu a fost  asigurat de către membrii Clublului Sportiv de Off Road “Terra Valahia”, care au patrulat traseul cu maşinile off road. La buna desfăşurare a evenimentului au contribuit şi voluntarii Centrului de Tineret Orhei.

Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017 are ca scop promovarea sportului, a modului sănătos de viaţă, dar şi valorificarea potenţialului turistic al raionului Orhei şi popularizarea turismului de aventură. Participanţii au mers pe malurile râului Răut, prin păduri, au urcat şi coborât pe stâncile de la Orheiul Vechi, iar partea inedită a acestei ediţii, a fost porţiunea de traseu care a trecut prin galeriile subterane ale Vinăriei Brăneşti, de unde s-a dat şi startul competiţiei. Cei mai buni au câştigat cupe şi medalii, create manual, chiar de preşedintele Clubului MTB.md, Eduard Dovicenco.

 

Evenimentul a fost organizat de către Clubul Sportiv de Ciclism MTB.MD, co-organizator Consiliul Raional Orhei, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), cu sprijinul Federației de Ciclism din Republica Moldova, Federației de Triathlon din Republica Moldova și a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

 

 

Foto: Victor Garştea & Diana Postolachi

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *