Circa 5000 de persoane din capitală au ajuns săptămâna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute, iar autoritățile locale califică situația epidemiologică drept una tensionată. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, săptămâna trecută, situația epidemiologică s-a agravat. „Numărul cazurilor de viroze a crescut cu 31% față de săptămâna precedentă, când s-au înregistrat peste 3800 de cazuri. Cei mai afectați sunt copiii cu vârstele de până la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 1500 de cazuri. Alte peste 1400 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani. În această perioadă, circa 110 bolnavi au fost spitalizați. Totodată, săptămâna trecută, au fost raportate 156 de cazuri de gripă și un deces. Este vorba de un bărbat în vârstă de 72 de ani. De la începutul anului, în capitală s-au înregistrat 308 cazuri de gripă”, a spus Olaru.

Tot săptămâna trecută, în capitală, au fost înregistrate 17 cazuri de tuberculoză și 50 de cazuri de varicelă.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze medicului la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, medicii îndeamnă populaţia şi personalul medical să folosească măşti de protecţie când asistă și îngrijesc bolnavii. Printre recomandările medicilor se numără şi spălatul pe mâini cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului, evitarea locurilor aglomerate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *