21 de antreprenori începători din domeniul industriilor creative au învățat cum să-și transforme ideile într-o afacere durabilă în cadrul primei ediții a programului de training și mentorat internațional „Creative Enterprise”. Evenimentul a fost organizat de British Council în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, care susține dezvoltarea industriilor creative.

Timp de trei zile, participanții au luat parte la un exercițiu de simulare antreprenorială pentru îmbunătățirea abilităților de business, în vederea elaborării unui plan pentru lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul industriilor creative. Astfel, tinerii au învățat despre felul în care este creată o platformă pentru conectarea cu clienții, despre gestionarea eficientă a  finanțelor și au analizat interdependența dintre afaceri, așteptările clienților și calitatea produselor/serviciilor pentru propriul model de afaceri. Participanții au fost ghidați de traineri din Marea Britanie și Ucraina, acreditați de agenția britanică Nesta.

Kateryna Kravchuk, facilitator, Ucraina

A fost primul training de acest gen în Moldova. Am discutat despre partea practică a business-ului și pașii care trebuie urmați în acest domeniu. Un aspect important a fost că oamenii din domeniul creativ s-au întâlnit, au putut socializa și crea noi legături. Creativitatea este una din resursele importante pe care Moldova le poate utiliza. Moldova este cu un pas înaintea Ucrainei datorită faptului că a creat și dezvoltat un astfel de program pentru tinerii care își doresc un viitor în domeniul creativ.

Cătălina Jurat, participantă, co-fondatoare, „SOUL”

Am deschis o agenție în domeniul creativ și am avut foarte mare nevoie de niște instrumente de organizare a conceptului de business pentru o bază durabilă. A fost o sesiune bine organizată și am acumulat cunoștințe practice, pe care le voi aplica ulterior. M-a interesat foarte mult definirea serviciului final, împachetarea lui, definirea clientului final precum și descrierea și poziționarea brandului.

Dmitri Vnukovsky, participant, art-director, „Cutline studio”

Pe parcursul trainingului am aflat lucruri noi, care ne vor oferi noi oportunități, dar și am analizat strategia de activitate dintr-o altă perspectivă. După aceste traininguri voi regândi și, cel mai probabil, voi schimba strategia de dezvoltare. De asemenea, pentru a analiza situația actuală, voi comunica și cu oamenii din afara companiei.

Dragoș Turea, participant, regizor, „Alpha Beta Gamma

Eu vin din domeniul cinematografiei și mi se pare un curs foarte util, iar cunoștințele acumulate le voi aplica la necesitățile zilei de azi. În prezent filmez un documentar și încerc să-l fac un produs care se deosebește prin conținut și care să ajungă pe arena internațională. Noi suntem într-o perioadă a globalizării, aceste traininguri ajutându-ne să ne facem auziți, iar produsele noastre să fie apreciate.

Valeria Suruceanu, participantă, Președintele Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM)

Muzeele rămân a fi destul de conservatoare, dar avem nevoie acum de mai multe metode pentru a îmbunătăți managementul și marketingul în acest domeniu, cu scopul de a dezvolta instituțiile de cultură. În cadrul acestui curs am aflat mai multe despre strategiile de marketing, cum să lucrăm cu grupurile-țintă și cum să abordăm potențialii vizitatori.

Tinerii antreprenori care doresc să lanseze o afacere în industria fashion vor urma un training similar în perioada  27 februarie – 1 martie. Cursul este destinat celor care își desfășoară activitatea în următoarele domenii: crearea de mărci prêt-a-porter, soluții IT pentru modă (aplicații și noi tehnologii în designul vestimentar), fotografie de modă (stil stradal și ediții glossy), consultanță PR, fashion marketing, produse pentru spectacole, ilustrații de modă, fashion (bloguri, site-uri web, ediții glossy).

Despre programul internațional „Creative Enterprise”

Lansarea în Republica Moldova a programului internațional „Creative Enterprise” face parte din șirul acțiunilor îndreptate spre dezvoltarea industriilor creative, pe care le desfășoară Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei în parteneriat cu Asociația Companiilor de Creație din Moldova COR. Programul „Creative Enterprise” este implementat cu succes în Nigeria, Brazilia, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Vietnam, Macedonia, Albania, Turcia, China, Israel și Ucraina. British Council, organizația internațională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale, colaborează cu agenția Nesta în domeniul economiei creative și a antreprenoriatului creativ.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *