Autorităţile moldovene încearcă să exercite presiuni asupra diplomaţilor transnistreni, denunţă Tiraspolul într-un comunicat, reproşând deţinerea unui consilier diplomatic pe aeroportul de la Chişinău şi percheziţionarea acestuia.

“Incidentul cu privire la consilierul ministerului transnistrean de externe Dmitri Palamarciuk, care a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău de către poliţia de frontieră moldoveană în vederea unei percheziţii corporale, ar fi putut să afecteze participarea delegaţiei transnistrene la întâlnirea de la Viena”, afirma serviciul de presă al diplomaţiei transnistrene, citat de agenţia rusă de stat Tass.

“Considerăm asemenea acţiuni ale părţii moldovene un demers deliberat”, se arată în comunicat, în care incidentul este catalogat drept “o demonstraţie irelevantă din partea Chişinăului cu privire la instrumentele sale de forţă şi acţiunile discriminatorii faţă de reprezentanţii delegaţiei transnistrene”, titrează mediafax.ro.

“Acest lucru relevă abordarea distorsionată a Chișinăului, contrară fundamentelor procesului de negociere”, apreciază Tiraspolul.

Întâlnirea de la Viena a fost agreată între Osipov şi Ştanski. Reprezentanta transnistreană a apreciat că nu este vorba despre o reluare a negocierilor în cadrul formatului “5+2”, ci mai degrabă de “consultări”. Biroul moldovean pentru Reintegrare a confirmat natura informală a reuniuni, care nu avea o agendă prestabilită.

Potrivit presei din partea stângă a Nisturlui, şefa diplomaţiei intenţiona să ridice problema “blocadei economice impuse Transnistriei” de către Republica Moldova şi Ucraina, în contextul războiului din estul ucrainean între forţe separatiste proruse şi cele guvernamentale.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *