Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Irex Europe și Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, organizează Campania Nocturna Bibliotecilor 2020, care  are drept scop promovarea bibliotecilor și a activităților creative gândite cu drag de bibliotecari pentru toate categoriile de utilizatori.

Confruntați cu dilemele generate de pandemie, am fost cu toții martorii unui fenomen de proporții, sinonim cu o pandemie informațională. Pe fondul invaziei de știri propagate prin Internet, am fost expuși și unui volum fără precedent de informații false, trunchiate, mistificări și adevărate scenarii conspirative. 

Supra-abundența informațională face ca publicul larg să aibă dificultăți în a discerne între sursele de informare de încredere și cele îndoielnice. Actuala ediție a Nocturnei Bibliotecilor își propune să aducă lumină în ceea ce privește fenomenul excesului informațional și mijloacele de a ne proteja de efectele nocive ale infodemiei și să scoată în față bibliotecile ca și instituții sigure de informare.

În legătură cu situația pandemică din țară, Asociația Bibliotecarilor propune un model mixt (atât evenimente organizate online cât și offline) de organizare al activităților în biblioteci, accentul fiind pus pe activități virtuale. Activitățile virtuale preconizate pentru acest eveniment pot fi: expoziții virtuale, concursuri, prezentări de film, lecții și prezentări de popularizare a științei, teste pentru copii de diferite vârste, lecții publice, quiz-uri etc.

Pentru bibliotecile care dispun de spații mari și doresc să organizeze activități în spațiile bibliotecii sau în aer liber, activitățile pot fi la fel de diverse și interactive (lecturi în voce, proiecții de filme, ore de jurnalism TV, jocuri dinamice, BiblioQuest, lecturi în pijamale, ateliere de pictură, ateliere muzicale, expoziții inedite de cărți și obiecte de mici dimensiuni etc.)

Dăm start Campaniei Nocturna Bibliotecilor 2020, vineri,  25 septembrie, la ora 17.00 în scuarul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Evenimentul de inaugurare poate fi urmărit și live la următorul link   https://www.youtube.com/watch?v=lho36-n2Ck4&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1vgIvw4lr1O6BWnMNqXQcfGUVWDwHCbVnvTg5WCAfbY1mRQbU8YkA98ic

Noutatea ediției 2020 va fi organizarea unui concurs “Rezistăm infodemiei”. Cele mai creative, originale și interactive programe din cadrul campaniei desfășurate de către biblioteci vor fi premiate cu câte un abonament anual ZOOM de către partenerul ediției IREX Europe. 

Bibliotecile din Republica Moldova care vor să se alăture campaniei trebuie

•          să aleagă o zi în perioada 25-26 septembrie

•          să elaboreze un program seral în baza sloganului Rezistăm infodemiei!

•          să anunțe utilizatorii bibliotecii despre programul special al bibliotecii

•          să creeze postări pe pagina de facebook a bibliotecii despre activitățile din bibliotecă cu hashtag-urile #Nocturna_bibliotecilor2020 și #Rezistăm_Infodemiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *