Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al Acordului de Asociere, implicit al Acordului de Liber Schimb, dintre cele trei ţări semnatare din Parteneriatul Estic. Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Nicu Popescu, a scris pe Facebook, că în perioada 2013-2018, Republica Moldova a beneficiat de prevederile DCFTA în proporţie de 60%, Ucraina – 20%, iar Georgia – 9%.

Ministrul face referire la un studiu al analiştilor de la Institutul Berlin Economics, care arată că exportul produselor moldoveneşti pe piaţa statelor europene s-a triplat în această perioadă.

„Datorită acestui document strategic am putut compensa pierderile în comerţul cu alte state şi am creat locuri de muncă. Dacă în toată această perioadă ţara nu era coruptă, beneficiam şi mai mult. Şi vom beneficia mai mult pe viitor construind Europa la noi acasă”, a scris Nicu Popescu.

Acordul de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană, pe de altă parte, a fost semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles, Belgia. Acordul a fost ratificat de Parlamentul Republicii Moldova la 2 iulie 2014 şi de Parlamentul European la data de 13 noiembrie 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *