Astăzi 8 decembrie 2017, la ora 6 dimineața în spitalul de neurochirurgie din Chișinău, afectat de o boală grea și îndenlungată a încetat din viață, președintele de onoare a Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare “JOC” – Vladimir Curbet.

Artist Poporului al URSS, Laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, Vladimir Curbet s-a născut pe 5 decembrie, în satul Susleni, raionul Orhei. Din copilărie deja fusese legat de artă, tatăl său fiind tropetist, iar Vladimir de mic începând să însușească calitățile unui lider adevărat fiind conducător artistic al formației de dansatori amatori de la Casa raională de cultură Susleni. Mai târziu absolvește și școala de muzică ,,Ștefan Neaga’’ iar înainte de a-și lega soarta de JOC, este conducător și la colectivul de dansuri populare din s.Caragaș, Slobozia.

Deja începând cu 1957, este numit pedagog-repetitor la Ansamblul Moldovenesc Academic de Stat JOC, unde a activat până în prezent stând la cârma ansamblului de peste 60 de ani. Anume în perioada când Vladimir Curbet a stat la conducerea artistică a JOC-ului, acest ansamblu reprezentativ pentru R. Moldova și a căpătat faima sa enormă în lume. Persoana lui Vladimir Curbet stă la același nivel în lumea dansului mondial, unde îi putem găsi și pe Moiseev, Virski sau Sukișvili. Când rostim JOC, presupunem Vladimir Curbet, practic întregul repertoriu coregrafic prin care și-a dobândit popularitatea nebună JOC-ul în lume dar mai ales în frontiera fostelor țări CSI, este montat și creat de Vladimir Curbet.

Autor a numeroaselor cărți, tătăl a generații întregi de dansatori, a dat peste 10.000 de spectacole în peste 70 de țări. A valorificat patrimaniul cultural al neamului moldovenesc și ne-a făcut țara apreciată și cunoscută în lume.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *