Secretarul general al Organizației Nord-Atlantice (NATO) a convocat o ”reuniune extraordinară cu Ucraina” luni după-amiază, la Bruxelles, după ce Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în strâmtoarea Kerci, anunță NATO, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook.

”La cererea preşedintelui (ucrainean Petro) Poroşenko, secretarul general a acceptat să convoace o reuniune extraordinară a Comisiei NATO-Ucraina la nivel de ambasadori, în această după-amiază la Bruxelles, pentru a examina situaţia actuală”, a anunţat NATO într-un comunicat, citat de caleaeuropeană.ro.

De asemenea, Consiliul de Securitate al ONU va avea luni o reuniune de urgenţă, la cererea ambelor ţări implicate, iar parlamentul ucrainean se va întruni la orele 14:00 GMT în sesiune extraordinară şi ar putea decreta legea marţială pentru 60 de zile în Ucraina, la cererea preşedintelui Petro Poroşenko.

Uniunea Europeană a făcut apel la detensionarea și dezescaladarea situației dintre Rusia și Ucraina în cazul incidentului din strâmtoarea Kerci în care Rusia a arestat 3 nave ucrainene. Mai mult UE reiterează că nu recunoaște anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Aşteptăm de la Rusia să restaureze libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci şi facem apel la toate părţile să acţioneze cu maximum de reţinere pentru a se ajunge la o detensionare imediată a situaţiei”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.

„După cum a afirmat recent Înaltul Reprezentant (Federica Mogherini – n.r), evenimentele din Marea Azov sunt o demonstrație a modului în care instabilitatea și tensiunile cresc atunci când regulile de bază ale cooperării internaționale nu sunt luate în considerare. Construcția Podului Kerci a avut loc fără consimțământul Ucrainei și constituie o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Aceasta a dus, în paralel cu militarizarea Mării Azov, la controale mai dure asupra traficului naval din strâmtoare. Uniunea Europeană se așteaptă ca Rusia să oprească inspecțiile”, a mai declarat acesta, citată de caleaeuropeană.ro.

Acest incident, soldat cu răniţi în rândul ucrainenilor – şase, dintre care doi grav, potrivit Kievului, şi trei, potrivit Moscovei – a suscitat temeri cu privire la o escaladare militară între cele două foste republici sovietice, ale căror relaţii traversează o criză profundă, din 2014 până în prezent.

La Kiev, zeci de ucraineni s-au adunat în faţa Ambasadei ruse în noaptea de duminică spre luni, aruncând cu fumigene şi instalând bărci din hârtie în faţa ambasadei. Potrivit mass-media locale, o maşină aparţinând unui diplomat rus a fost de asemenea incendiată la Kiev.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *