Îți dorești să poți lucra de oriunde, cu un salariu competitiv și să fii în continuă dezvoltare? Domeniul IT îți oferă oportunități nelimitate, fiind unul dintre cele mai atractive din lume. Prin efort asiduu, aici poți să obții competențele necesare, iar atunci când vrei o schimbare de carieră, tehnologiile informaționale sunt calea cea mai accesibilă și mai avantajoasă.

Pentru a descoperi și a înțelege mai bine domeniul IT, poți începe prin participarea la un curs de câteva luni, lucru care te poate ancora în lumea fascinantă a programelor și soluțiilor tehnologice inovatoare. Iar cel mai important e că există o ofertă mare de locuri de muncă, industria IT fiind una în care numărul cererea de specialiști este în continuă creștere. Totodată, angajații din sfera IT au la dispoziție birouri moderne, locuri de muncă confortabile și diverse beneficii, cum ar fi: instruiri pentru dezvoltarea continuă, activități sportive și spații special amenajate pentru relaxare.

De la curiozitate, la carieră

Natalia Ursu a activat în domeniul economic timp de aproape cinci ani, dar la un moment dat a ales să facă o schimbare și să se reinventeze, să încerce un domeniu la care nici nu a îndrăznit să viseze fiind elevă. Astfel a început să descopere lumea IT, în special programarea și testarea. Cea din urmă a intrigat-o pe tânăra specialistă și ea a ales să urmeze cursuri în domeniu.

„Ceea ce a început dintr-o simplă curiozitate s-a dovedit a fi o alegere de carieră pentru mine, deoarece pe durata acestui curs am descoperit că îmi place foarte mult să fac testare și sunt bună la asta. M-am regăsit în acest domeniu și m-am simțit în apele mele.”  La finalizarea cursului, tânăra a primit o ofertă de lucru și astfel a făcut primii pași în IT, bucurându-se de susținerea și ajutorul colegilor.

Astăzi Natalia activează în compania multinațională „Endava”, în calitate de Senior QA Engineer. Mai mult, e și coordonatoarea comunității Tech Women, platformă dedicată promovării și dezvoltării profesionistelor IT din țară și tuturor fetelor și femeilor care își doresc o carieră în domeniu.

„Atunci când am înțeles că eu sunt persoana dintre produs și client, că eu trebuie să mă asigur ca produsul să fie fără defecte, să fie exact așa cum clientul și l-a dorit – acest moment a fost înfricoșător. Dar a fost frumos când am descoperit că toți colegii mei erau alături de mine, ca să mă susțină, să mă încurajeze și să mă învețe cum să fac lucrurile mai bine.”

Puțini utilizatori se gândesc la faptul că orice program trece printr-o testare minuțioasă înainte să ajungă pe gadgeturile lor. Chiar și la un gigant ca Microsoft, la 1000 de linii de cod ajung să fie de la 10 la 20 de erori. Datorită testerilor care le descoperă, utilizatorii primesc un produs de calitate.

„IT e despre oameni cărora le place să rezolve probleme”

Potrivit Nataliei Ursu, în domeniul IT nu te plictisești niciodată, sarcinile, proiectele și echipele fiind mereu diferite, iar oamenii care lucrează în domeniu nu sunt izolați și închiși, așa cum se presupune. Proiectele la care se lucrează sunt provocatoare și cu multă învățare, produsele inovatoare dezvoltate de angajații din domeniul IT contribuie în mod direct la progresul tehnologic, influențând viața a milioane de oameni.

„Despre IT există multe mituri, iar preferatul meu este că angajatul tipic este un bărbat gras, cu barbă, cu ochelari, care nu vorbește cu nimeni și stă doar la calculator. Dar acest domeniu este, de fapt, despre oameni creativi, cărora le place să comunice, să lucreze în echipă și să rezolve probleme.”

Doritorii de a începe o carieră în sectorul tehnologiilor infomaționale pot accesa cursurile furnizate de Tekwill Academy, care propun constant diverse oportunități educaționale. Totodată, sunt și diferite programe organizate anual pentru a ajuta femeile să înțeleagă tehnologia și să-și creeze propriile produse.

Datorită instruirilor gratuite organizate în cadrul proiectului „Rails Girls”, Natalia Ursu a avut șansa să-și creeze prima ei aplicație. Astfel, a înțeles ce o motivează cel mai mult în carieră: „Noi nu creăm simple aplicații, noi îmbunătățim viața oamenilor și contribuim la fericirea lor.”

Acest material a fost realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT, implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) cu susținerea Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, a Suediei și UN Women.

Campania de promovare a Carierei IT, desfășurată de ATIC începând cu anul 2012, își propune să comunice tinerilor care sunt oportunitățile și avantajale pe care le generează activitatea în domeniul IT. Campania încurajează tinerii să afle mai multă informație despre profesiile și oportunitățile din IT, demontând stereotipurile existente și promovând istoriile unor profesioniști care inspiră.

În același timp, campania se axează pe ideea că la temelia succesului și a performanței stau munca, atitudinea conștiincioasă, dedicația și dorința de a se dezvolta încontinuu. Istoriile de succes insistă pe setarea corectă a motivațiilor: decizia de a opta pentru o carieră în IT trebuie să fie una responsabilă, bazată pe avantajele, dar și pe rigorile acestui domeniu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *