Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost eliberată în cadrul unui schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, informează BBC, care citează surse ale presei ucrainiene. Potrivit acestora, Sancenko a fost eliberată în schimbul cetăţenilor ruşi Evgheni Ierofeiev şi Aleksander Aleksandrov, care erau deţinuţi în Ucraina.

Pilotul a fost transferat din orașul rus Rostov on Don la Kiev, cu avionul președintelui Ucrainei. La rândul lor, Ierofeiev și Aleksandrov au ajuns la Moscova cu un avion al președintelui rus.

Savcenko a fost acuzată că a transmis forțelor naționale ucrainene coordonatele în vederea unui atac în care au fost uciși cei doi jurnaliști ruși. În plus, ea a mai fost acuzată și de tentativă de omor și traversarea ilegală a frontierei în timpul conflictului armat din Donbas, în condițiile în care aceasta susține că a fost răpită de rebeli proruși în zona de conflict.

Judecătorii unui tribunal din Donețk au condamnat-o pe ucraineancă la 22 de ani de închisoare pentru uciderea jurnaliștilor, pentru tentativă de omor și trecerea ilegală a frontierei.

AUTOR: Elena Zaharia, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *