Peste o sută de mii de piese unice, printre care manuscrise vechi, cărţi valoroase, placate cu aur şi argint, tablouri ale unor pictori ce au conturat în culori valorile româneşti, riscă să fie date uitării. Capodoperele se găsesc la Muzeul Naţional de Literatură “Mihail Kogălniceanu”, care se află în sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Din lipsă de bani, muzeul este într-o stare deplorabilă. Instituţia are mare nevoie să fie mutată în alt spaţiu, potrivit pentru valorile inestimabile pe care le păstrează, scriu jurnaliştii de la tvrmoldova.md.
Muzeul Naţional de Literatură “Mihail Kogălniceanu” a fost deschis în aprilie 1965, în cadrul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Din 2012 a trecut în subordinea Ministerului Culturii. Noul director, Maria Şleahtiţchi, spune că piesele valorase pe care le păstrează instituţia au nevoie de o inventariere riguroasă şi de spaţiu adecvat pentru expunere.
„Situaţia în care se află Muzeul Naţional de Literatură este improprie unei instituţii de acest gen. Este mare păcat că muzeul se află în această stare. Credem că este nevoie stringentă de un spaţiu adecvat muzeului, un spaţiu care să pună colecţiile muzeului şi fondurile muzeului în condiţii fizice, să spunem, proprii, întrucât acum condiţiile fizice nu satisfac cerinţele pentru instituţii de acest gen. Noi ne-am adresat la minster, guvernării, să ni se ofere un spaţiu adecvat unui muzeu, noi sperăm la un spaţiu din patrimoniul arhitectural al Chişinăului”, a declarat MARIA ŞLEAHTIŢCHI, directorul Muzeului “Mihail Kogălniceanu”, pentru tvrmoldova.md.
Subiectul integral poate fi urmăriti pe tvrmoldova.md.