În ciuda strategiei de vânzare aleasă de principalii producători de mere, prima lună din a doua jumătate a sezonului de comercializare a confirmat toate previziunile preliminare ale analiștilor cu privire la volumul producției și la parametrii de calitate ai merelor recoltate în 2019. O bună parte din reprezentanții piețelor din principalele țări producătoare de mere din regiunea de monitorizare a proiectului EastFruit, au oferit multe informații despre finalizarea completă a vânzărilor loturilor de mere existente.

Dinamica prețurilor pentru mere în săptămâna trecută:

Sursă foto: east-fruit.com

De-a lungul perioadei de raportare, analiștii au înregistrat creșterea prețului în segmentul mere de calitate în Ucraina și Moldova. În ciuda faptului că prețurile nu s-au schimbat semnificativ, experții au ajuns la concluzia că tendințele se vor păstra. În ceea ce privește analiza soiurilor, Ucraina și Moldova au avut un lider comun al comerțului internațional – merele de calitate de soiul Golden Delicious. Soiurile de mere Gala, Granny Smith și Fuji au crescut treptat în preț în Ucraina, în timp ce în Moldova prețurile s-au mărit la soiurile care înregistrau cerere în principal pe piața rusă – Idared, Jonagold și Renet Simirenko.

O schimbare drastică a prețurilor a fost înregistrată pe piața din Polonia. După o recentă încercare de a majora prețurile de vânzare pentru principalele soiuri de mere, exportul a început să încetinească. Astfel, producătorii polonezi au început să scadă treptat prețurile de vânzare, ceea ce a garantat vânzări stabile. Acest fapt sugerează că Polonia a intrat în a doua jumătate a acestui sezon cu stocuri mari de mere depozitate. Și în acest caz, doar o politică de prețuri competentă va permite producătorilor să realizeze volumul necesar de mere în restul lunilor acestui sezon.

sursa: agrobiznes.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *