Comisia Electorală Centrală a procesat deja peste 99 % din buletinele de vot, iar Partidul Acțiune și Solidaritate devine lider detașat al acestui scrutin, obținând aproape 53 % din voturile alegătorilor. Mai sunt de numărat buletinele de vot din câteva secții de votare din diaspora.

Astfel, PAS are acum 52,49 %, BECS – 27,39 %, iar Partidul Politic „Șor” – 5,78 %, fiind singurele formațiuni politice care vor intra în Parlamanentul din Chișinău. Dacă să analizăm rezultatele votului pe raioane, putem spune că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a înregistrat victorii în șase raioane și în suburbiile Chișinăului, unde a obținut peste 60% din voturile alegătorilor.

De cealaltă parte, Blocul comuniștilor și socialiștilor (BECS) a înregistrat cele mai bune rezultate în regiunea transnistreană, în UTA Găgăuzia și în raionul Ocnița. Alegătorii din suburbiile Chișinăului au votat în proporție de aproximativ 70% pentru PAS, iar în raionul Strășeni formațiunea politică a acumulat  67,55% din voturi.

Pentru PAS au votat masiv și în alte 4 raioane: Nisporeni – 65,95%, Criuleni – 65,87%, Hâncești – 63,87% și Călărași- 60,76%. Cetățenii din Rezina și-au dat votul pentru PAS în proporție de 48,66%, pentru BECS – 26,77%, iar pentru Partidul Politic Șor – 11,23%. Blocul electoral al socialiștior și comuniștilor (BECS) a înregistrat o victorie zdrobitoare în autonomia găgăuză, unde a fost susținut de 80,75% din votanți.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut cele mai multe voturi în Diaspora. Mai mult, rezultatul obținut se află la o distanță foarte mare în raport cu celelalte partide. PAS – 86,17% (au votat pentru acest partid 179.524 cetățeni din diaspora), iar pentru Blocul electoral ,,Renato Usatîi” – 2,79% (5803 voturi). BECS a obținut 2,50%, adică 5203 de voturi, din partea moldovenilor din diaspora.

În schimb, votul electoratului din regiunea transnistreană s-a menținut la aceleași cote modeste. La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor. În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Astfel, în urma rezultatelor alegerilor din 11 iulie, făcând o redistribuție a mandatelor, avem următorul tablou legislativ: PAS ar deține 63 de mandate în viitorul for parlamentar, BECS – 32 de mandate, iar reprezentanții Partidului Politic Șor ar ocupa doar 6 fotolii de deputat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *