Creștinii ortodocși din Republica Moldova intră în Săptămâna Patimilor, ultima săptămână a Postului Mare. Luni, marţi şi miercuri, în biserici este oficiată Liturghia darurilor mai înainte sfinţite. Marţi se aminteşte pilda celor zece fecioare care au venit la Hristos. Miercuri este ziua când se aduce aminte de trădarea lui Iuda şi de femeia căreia i s-au iertat toate păcatele.

Joi se aminteşte de Cina cea de Taină. Această zi mai este numită Joia Mare sau Joia Neagră. Seara, creştinii vin la biserică pentru a asculta Sfintele Evanghelii, care se citesc şi pentru Vinerea Mare.

În Săptămâna Patimilor, vineri dimineaţa nu se face liturghie. Vinerea Seacă sau Vinerea Mare este ziua în care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Sâmbătă dimineaţa este oficiată ultima liturghie.

Potrivit tradiţiei, de astăzi, femeile încep curățenia de Paște, pentru ca toate relele de peste iarnă să iasă din casă. În Joia Mare se înroşesc ouăle, iar sâmbăta se coace cozonacul. În Vinerea Mare se ţine post negru, iar sâmbătă este ziua curată, în care creştinii stau acasă, nu umblă pe drumuri. În acest an, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele pe 12 aprilie.

AUTOR: Alexandra Șaiman, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *