Parlamentul a adoptat în ambele lecturi un proiect de modificare a Legii procuraturii care prevede că, în caz de intervenire a vacanței funcției procurorului general, șeful statului va desemna un procuror general interimar, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

Acesta stabilește că CSP urmează să se întrunească în decurs de 3 zile după publicarea legii, pentru a desemna un procuror general interimar, transmite radiochisinau.md.

Potrivit inițiativei, în cazul în care președintele respinge candidatura propusă de CSP, având argumente incontestabile, procurorul general interimar va fi propus de Parlament și numit prin decret prezidențial.

Proiectul este criticat de deputații Partidului Democrat care o califică drept o tentativă de uzurpare a puterii judecătorești.

Potrivit autorilor proiectului, Legea cu privire la procuratură nu stabilește expres cine ar trebui să exercite interimatul în cazul vacanței funcției de procuror general.

Săptămâna trecută Parlamentul a decis că fostul procuror general Eduard Harunjen nu a fost eligibil pentru această funcție, iar ulterior acesta a demisionat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *