Industria modei din Republica Moldova își orientează producția spre trendurile internaționale, care susțin dezvoltarea curentului de sustenabilitate. Astfel responsabilitatea socială, reciclarea pieselor vestimentare dar și producerea de accesorii universale sunt câteva dintre elemente componente ale acestui curent. Aceasta a fost tema principală de discuții a evenimentului Slow Fashion cu Johanna Nilsson, expert din Suedia, găzduit de AUGUST Lifestyle Store. Evenimentul a fost organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii ZIPhouse, cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Doina Nistor, Director, Proiectul de Competitivitate din Moldova

Industria ușoară din Republica Moldova a evoluat foarte mult în ultimii ani și s-a aliniat standardelor internaționale. Totodată, statisticile globale arată că industria de ușoară este pe locul doi conform indicelui poluării mediului. De aceea, tot mai multe guverne își orientează producțiile din industria ușoară spre reciclare și folosire rațională a resurselor. Republica Moldova nu ar trebui să rămână în urmă nici la acest capitol, iar creatorii de modă ar trebui să se gândească să adopte conceptul de modă sustenabilă și să îl facă viabil la noi în țară.

Experta suedeză Johanna Nilsson este designer de bijuterii cu o experiență de aproape 15 ani în domeniul modei sustenabile și este proprietara companiei de bijuterii JohannaN. Pe lângă toate, mai este lector și blogger cunoscut pentru un portal popular din Suedia www.slowfashion.nu. și este inițiatoarea campaniei suedeze “Slow fashion-uppropet”. Lucrează consultant în domeniul durabilității în industria modei și dezvoltării afacerilor.

Johanna Nilsson, expert din Suedia

Am fost dintotdeauna preocupată de subiecte precum solidaritate și corectitudine. Țin mine că în copilărie mi s-a spus că lumea nu este corectă, iar de atunci am zis să încerc să fac ceva pentru a schimba lucrurile. Este important să creăm premise pentru schimbările spre bine, iar atunci când am început, cu 15 ani în urmă, despre sustenabilitatea în industria fashion nu se vorbea deloc. Acum pot spune că acest concept este tot mai cunoscut, tot mai multă lume vorbește despre asta. În Moldova aveți mulți producători locali ceea ce este foarte bine, iar acest lucru înseamnă că aveți oportunități de a crește tot mai mult și de a deveni parte a acestei industrii sustenabile.

Conceptul de Slow Fashion și de modă sustenabilă este promovat în Moldova de tot mai multe branduri moldovenești.

Elena Scutaru, designer brandul Mara

Am adus acest concept de slow fashion în Moldova cu brandul MARA. Chiar dacă acest lucru este în detrimentul nostru, întrucât este greu să fii în competiție cu brandurile mari, cu fast fashion,  pentru mine este important să-mi respect anumite valori.  Atâta timp cât sunt într-o anumită industrie vreau să  am un impact pozitiv, iar această industriei nu are cel mai pozitiv impact la nivel mondial, de aceea mi-am asumat toate urmările conceptului de slow fashion și a modei sustenabile.

Yulia Efros, designer

Termenul de fashion este expirat, iar oamenii deja sunt obosiți de detaliile și lucrurile pe care le văd zilnic, create după trenduri, de aceea este bine să avem un sub domeniul de slow fashion. Am adoptat acest proces de lucru pentru că îți trezește anumite emoții, iar produsul creat este unul mai original, mai bine gândit și mult mai calitativ. Datorită acestui concept, ca și consumator nu am frica că o să mai întâlnesc un produs de același fel și în altă parte, datorită unicității sale.

Irina Furtună, designeri, Ramuri Clothing

Eu și colega mea Valentina ne gândeam asupra impactului industriei modei asupra mediului. Atunci când am început am făcut inconștient  pași către acest concept de modă sustenabilă. Vrem în acest mod să contribuim la salvarea planetei, din acest considerent lucrăm asupra calității produsului care trebuie să țină mai mulți ani. Ne gândim cum să influențăm oamenii să cumpere haine mai puține dar mult mai calitative pe care să le poarte mulți ani.

În prezent, în Republica Moldova există peste 70 companii care produc și comercializează articole de modă sub marca proprie, ceea ce reprezintă circa 20% din numărul de întreprinderi care activează în industria confecțiilor și încălțămintei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *