Lecții de profesionalizare cu jurnaliștii Mircea Surdu și Valeriu Vasilică. Studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, au participat la două întâlniri, în format online, cu ziariștii Mircea Surdu și Valeriu Vasilică. Discuțiile s-au axat pe profesarea jurnalismului de calitate, cui aparține, totuși, presa sau cum reuşesc instituţiile media de la noi să facă față fenomenelor tot mai frecvente cum ar fi fake news, deepfake, manipulare şi propagandă.

Prima lecție de profesionalizare a fost susținută de realizatorul de televiziune Mircea Surdu. Timp de aproape două ore, peste 60 de studenți, dar și profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării au participat la o discuție despre cum se face televiziune la ora actuală, de ce politicienii mai dictează cursul liniei editoriale a mai multor instituții media de la noi, care este rolul filmului documentar în producția jurnalistică autohtonă și ce tendințe sunt proiectate pe piață. Studenții au adresat o serie de întrebări, la care au primit răspunsuri.

Cea de-a lecție de profesionalizare a fost susținută de directorul agenției de presă IPN, Valeriu Vasilică. Jurnalistul a vorbit despreasigurarea echilibrului în ştiri. În opinia lui Vasilică, o bună parte din presă nu are interes pentru informarea echidistantă şi obiectivă. Apar resurse informaţionale fără responsabilităţi, care aleg forme mai convingătoare şi mai atractive.

Întrebat de studenții Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării cum reuşesc instituţiile media să facă față fenomenelor tot mai frecvente cum ar fi fake news, deepfake, manipulare şi propagandă, Valeriu Vasilică a răspuns: „Eu zic că instituțiile media nu trebuie să facă față acestor fenomene noi, pentru că ele nu folosesc dezinformări și alte calificative pe care le-ați spus, dar le folosesc clonele, cei care se prefac că sunt media și, într-un fel, parazitează pe ceea ce suntem noi, pentru că foarte multă lume nu poate face deosebire într-o agenție de presă care ține cu tot dinadinsul să respecte regulile și cei care dezinformează. Şi, într-un fel, aceștia captează mai repede publicul, folosesc titluri deocheate, care incită, însă textul poate nici să nu aibă legătură cu titlul. Eu zic că se speculează pe slăbiciunile oamenilor. Dar astea, după mine, nu sunt mass media. Din zona asta vine pericolul mare pentru mass media, pentru că la un moment există riscul să se adune mase critice de consumatori de informație care să considere că aceea este presă și să solicite, să susțină și să  plătească acele servicii. E dilema secolului, zic eu. De aceea o parte din colegii noștri ziariști și se corup. S-ar putea ca profesia de jurnalism pe viitor să ajungă de tristă faimă.”

Cât priveşte noutăţile care au intervenit în ultimii ani în producţia jurnalistică  şi la instituţiile media, Valeriu Vasilică a spus:„Până la urmă, în tendința generală, după mine, este formatul multimedia, pe care îl impune timpul”.

Precizăm, că „lecțiile de profesionalizare” realizate de Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM, fac parte dintr-o serie de acțiuni realizate de FJȘC în contextul aniversării celor 75 de ani de la fondarea Universității de Stat din Moldova. În fiecare zi de marți sunt realizate asemenea ore cu jurnaliști și specialiști din domeniul practic, începând cu ora 16:00, în format online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *