Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a reacționat la protestul anunțat de agenții economici care activează în domeniul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele) în legătură cu majorarea TVA-ului, de la 10 la 20 la sută. Ministrul scrie pe o rețea de socializare că înțelege nemulțumirea celor „care lucrează pe alb” și că va consulta agenții economici și societatea civilă pentru a găsi măsuri „să susțină atât sectorul HoReCa, cât și consumatorii acestor servicii”, informează MOLDPRES.

„Dreptul de a protesta este esențial într-o democrație. Înțeleg nemulțumirea celor din sectorul HoReCa care lucrează pe alb și care nu reușesc să concureze cu cei care ascund o parte din plăți. Voi face tot posibilul să creăm mai multă concurență loială și să îi aducem pe cei din economia tenebră la lumină”, afirmă ministrul.

”Noi lucrăm deja asupra unei serii de măsuri care să încurajeze lucrul pe alb – de la loterii cu bonuri fiscale la controale intensive acolo unde au loc marile evaziuni fiscale. Vom consulta pe larg agenții economici și societatea civilă pentru a găsi și alte măsuri (sustenabile pentru buget) care să susțină atât sectorul HoReCa, cât și consumatorii acestor servicii”, mai menționează Natalia Garvilița.

Revenirea la cota standard de 20 la sută de la 10 la sută a fost adoptată de guvern la 9 august, deopotrivă cu alte modificări fiscale convenite și cu Fondul Monetar Internațional, care a reluat programul de finanțare pentru Republica Moldova.

Agenții economici din sectorul hoteluri, restaurante și cafenele au apreciat această modificare drept „o măsură de austeritate fiscală”. Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova anunța că, la 12 august, mai multe restaurante, cafenele și alte localuri de agrement planifică să-și sisteze activitatea pentru 30 de minute, în semn de protest.

Potrivit Ministerului Finanțelor, o analiză detaliată a 480 de agenți economici ce activează în sectorul HoReCa arată că în primele cinci luni ale anului 2019, comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA a scăzut cu 22 milioane de lei, în timp ce vânzările au crescut cu 39 la sută, iar salariile cu 30 la sută. Mai mulți agenți economici din domeniu au declarat că vor fi nevoiți să-și sisteze activitatea după revenirea la cota standard TVA de 20 la sută. Cota TVA pentru restaurante și hoteluri a fost micșorată de două ori în anul 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *