Migrația este calea ce oferă posibilități de dezvoltare pentru localitățile rurale. În același timp, nu putem uita de remitențe, care contribuie la creșterea nivelului de trai al familiilor migranților. Munca peste hotarele țării permite creșterea capacităților familiilor de a oferi copiilor studii superioare și educație pe măsură. În satul Mihăileni, raionul Rîșcani, locuiesc 4.200 de oameni, 15,4% dintre ei sunt plecați.

Dintre toți locuitorii satului, 200 au plecat definitiv peste hotare, iar alți 400 – temporar. Migrează, în mare parte, oamenii apți de muncă. În sat rămân copiii, bătrânii și cei care au o sursă sigură de venit. Cei mai mulți oameni din sat au plecat în Rusia, Italia și România.

„O consecință principala a migrației este separarea familiilor, ca și în cazul meu. Pentru a-și putea întreține familia, părinții sunt nevoiți să plece peste hotare, iar copiii rămân în grija rudelor”, a zis Andrei, 35 de ani, locuitor al satului Mihăileni, Rîșcani.

 

 

Totuși, sunt și familii tinere care revin și investesc în propriile lor afaceri. În ultimii doi ani, în Mihăileni, au fost implementate mai multe proiecte în care sunt implicați băștinașii plecați.

„Deşi, activitatea antreprenorială a celor întorşi acasă nu se manifestă chiar aşa de des precum mulţi ar crede, aceasta, totuşi, poate contribui la dezvoltarea localităţilor de baştină, prin pornirea unor afaceri mici şi crearea de locuri de muncă la nivel local”, a menționat Natalia Trancalan, directoare executivă la Asociația de Băștinași din Mihăileni.

Continuarea materialului o citiți pe tineri.md.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *