Vinul Moldovei este produsul emblematic pentru istoria fascinantă și tradițiile poporului nostru. În ultimii ani, vinurile produse în țara noastră s-au afirmat pe piața mondială cu peste o mie de medalii de top, iar industria vitivinicolă se reformează cu succes. Schimbările pozitive au impulsionat apariția mai multor vinării, în special a micilor producători de vinuri, care renasc potențialul terroir-ului moldovenesc și legendele seculare. În prima zi a turului de ospitalitate vinicolă „Redescoperă Drumul Vinului”, cei 14 bloggeri și influenceri au vizitat 3 crame mici, cu câte 5-10 hectare de vie.

foto: madein.md

În ultimii 3 ani, acestea au avut curajul de a crește calitatea produselor lor, de la vinuri țărănești, „de casă”, la vinuri îmbuteliate, „vinuri de autor”, marcând un salt important în lanțul valoric al calității, dar și au dezvoltat facilități de primire a turiștilor dornici de a parcurge drumul vinului Moldovei. Artizanii vinului de la Crama Mircești (satul Mircești, Ungheni), Crama Tudor (satul Sadova, Călărași) și Crama Tronciu (satul Pereni, Hâncești) au ghidat oaspeții lor într-o incursiune gustativă, au relatat periplul transformării afacerii lor și au împărtășit poveștile de curaj și pasiune din spatele etichetelor.

foto: madein.md

Crama Mircești – simbolul noii generații de vinuri mari din podgorii mici din Moldova

 

Crama Mircești din satul cu același nume, situat în raionul Ungheni se află în faimoasa regiune vitivinicolă „Codru”. Deși a fost fondată recent, crama a devenit o emblemă a marilor aspirații vitivinicole a vinăriilor mici din Moldova, datorită unei viziuni coerente de valorificare a terroir-ului și utilizarea noilor tehnologii în producerea vinurilor.

Arcadie Foșnea, fondatorul „Crama Mircești”: „Am călătorit mult prin lume și am acumulat multă experiență, însă pasiunea pentru natură și vin m-au motivat să revin acasă, să lansez un proiect și să contribui la crearea unei istorii frumoase. Această regiune, satul Mircești, are o importanță istorică și dispune de un terroir excepțional pentru a crea vinuri cu un caracter puternic. De aceea, am plantat vie, am început construcția unei vinării și am renovat conacul boieresc din sat, păstrând stilul arhitectural și simbolurile specifice. Acum, conceptualizăm noi proiecte, iar cel mai probabil în primăvara anului viitor vom lansa și un eveniment sportiv cu un potențial de atragere a turiștilor.”

foto: madein.md

În cadrul programului de calitate implementat de Oficiul Național al Viei și Vinului și  Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, „Crama Mircești” a fost dotată cu o stație meteorologică de generare a datelor, iar angajații aplică strategii moderne de tăiere a viței de vie și de protecție a acesteia împotriva bolilor, fiind utilizată drona și soft-uri speciale. Crama Mircești găzduiește seminare de instruire, parcele vitivinicole experimentale și diverse vizite a experților și presei străine.

Crama Tudor – o familie ospitalieră dedicată vinului

Crama Tudor din satul Sadova este o afacere de familie, fondată de Tudor Aghenie, proprietarul vinăriei. După mai multe succese în categoria de vinuri țărănești, Crama Tudor a marcat un succes al tranziției spre vinuri de calitate, îmbuteliate cu marcă proprie. Pe cele 20 hectare, se cultivă struguri de masă și struguri pentru producerea vinurilor Feteasca Regală, Chardonay, Pinot Noir și Merlot. Iar în această toamnă, vinificatorul va scoate pe piață primele 1000 de sticle din noul segment de produs.

Tudor Aghenie, proprietarul „Crama Tudor”: „Dragostea față de vin, dar și tradiția din satul meu m-au motivat să produc vinuri de calitate. Am învățat să fac vinuri din tinerețe și până în prezent sunt în căutarea unui vin mai bun. De aceea am lucrat la creșterea calității pentru a fi mândru de un vin care ar impresiona orice oaspete. Vizitatorii care calcă pragul „bordeiului” meu sunt serviți și cu un vin de casă, dar și cu vinuri de calitate, îmbuteliate, pe care le vom oferi spre vânzare în această toamnă.”

foto: madein.md

Crama Tudor a fost parte a Programului de mentorat al Asociației Micilor Producători de Vinuri, susținut de Programul de Competitivitate din Moldova, beneficiind de asistența continuă în ameliorarea practicilor de viticultură, vinificație, în dezvoltarea propriului brand de vin și promovare pe piața locală. De curând, vinăria a început să investească și în facilități de turism, primindu-și oaspeții cu bucate tradiționale, în mijlocul naturii, aproape de podgoriile sale.

Crama Tronciu – vinuri harnice exponente a trei generații de viticultori  

Gospodăria lui Nicolae Tronciu din satul Pereni a acomodat o mică unitate de producere a vinurilor de calitate, care impresionează prin caracterul și ambiția fermierului. Sunt produse realizate cu pasiune și dedicație, în volum limitat, în primul rând pentru familie și pentru cei care știu să aprecieze un vin creat de eforturile unui om modest și onest.

Nicolae Tronciu, proprietarul vinăriei „Crama Tronciu”: „Ideea creării acestei vinării a apărut cu foarte mult timp în urmă pentru că văzusem de la părinții și bunicii mei cum se face vinul. Am fost foarte motivat să pun în practică dorințele mele și să îmbunătățesc calitatea produselor când reveneam acasă după diferite evenimente, festivaluri și expoziții. Pe eticheta sticlei de vin am decis împreună cu familia mea să ilustrăm un nuc bătrân și un bărbat cu pălărie care stă gânditor și obosit la umbra acestuia, pentru a transmite consumatorilor că suntem vinificatori cu suflet de trei generații.”

foto: madein.md

Proprietarul Nicolae Tronciu se implică cu mult suflet în tot procesul de viticultură, vinificație, dar și vânzări, iar caracterul deosebit al vinului se simte în fiecare sticlă. Vinăria este asistată de Proiectul de Competitivitate din Moldova, setându-și noi obiective de calitate, vânzări și valoare adăugată.

Turul vinicol „Redescoperă Drumul Vinului” se desfășoară la inițiativa  Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei pentru Vinul Moldovei.

***Călătoria poate fi urmărită și online, accesând hashtag-urile oficiale: #DrumulVinului, #BeOurGuest, #WineOfMoldova #ANTRIM #MCP #USAID #Suedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *