Meteorologii au emis Cod Galben de vreme rea. În legătură cu ieșirea ciclonului sudic în perioada menționată pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m2, izolat de până la 25 l/m2 ).

Pe 10 ianuarie predominant sub formă de zăpadă, în jumătatea de sud sub formă de ploaie și lapoviță, pe 11 ianuarie sub formă de zăpadă.

Temporar va viscoli, se vor forma pe drumuri troiene, pe firele electrice și crengi depuneri de lapoviță și polei. Vântul nord-vestic se va intensnifica pe 11 ianuarie de până la 15-20 m/s.

În acelasi timp, Inspectoratul Naţional de Patrulare vine cu atenţionări pentru toți conducătorii auto în condiţiile în care în următoarele zile va ninge.

Astfel, şoferii care pornesc la drum trebuie să fie vigilenți și să țină cont de următoarele recomandări: 
– să circule, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă;
– să folosească luminile de întâlnire atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, pentru a reduce riscul producerii accidentelor rutiere;
– să țină cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat;
– în caz că rămâneți în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Totodată, oamenii legii îndeamnă șoferii care pornesc la drum lung în aceste zile, ar fi de dorit să aibă rezervorul mașinii plin, apă pentru 24 de ore, alimente, o pătură caldă, termos cu ceai, telefonul încărcat și, evident, trusa medicală.

Pentru a nu avea de suferit, Inspectoratul Național de Patrulare solicită respectarea recomandărilor înaintate iar, în caz de necesitate, apelați la cel mai apropiat echipaj de patrulare sau sunați la 112.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *