Ce înseamnă producție video? Cum poți să-ți faci o carieră în această industrie și care sunt secretele pe interior? Sunt câteva subiecte de bază care au făcut agenda discuțiilor în cadrul unei întâlniri online cu următorii specialiști: Andrei Cebotari, Lidia Scarlat, Ghenadie Cadîn și Ștefan Nahaba.
În cadrul întrevederii online, fiecare invitat a mărturisit despre experiența lor legată de industria de producție de film și video.
Andrei Cebotari – Freelance campaign Senior/Executive producer, producând content atât TV cât și Online. A activat în companii ca Google, Sony Pictures Entertainment Ramura Columbia Pictures, Gutenberg Global, având clienți ca AXE/Lynx, Rolex, VISA; John Lewis și agenții globale ca Adam&Eve DDB, Maccann, Craft, Edelman, Oliver agency, Hogarth, Smoke&mirrors si multe altele. ,,Producția video ca și orice producție, este crearea a unei chestii, un exemplu fabricile sau uzinele crează conserve sau mașini sau motociclete sau nu știu ce alte utilaje. Producția video presupune în sine, crearea unui content video, care ar fi el, deja, depinde de clienți sau depinde de propriile aspirații. Ca și în orice producție este o anumită echipă, o funcție bine definită”
Cu experiență de peste 7 ani în producția de filme atat în Moldova, cât și SUA, Ștefan Nahaba, a fost implicat la crearea a peste 100 de spoturi & conținut media comercial și 7 filme de scurt și lung metraj. Este coproducătorul serialului autohton ”Lost in Moldova”, cu peste 1,8 milioane de vizualizari, fondatorul ”Racketa Production”, a conferinței ”Fix it Post Conference” și membrul bordului COR. Ștefan a fost laureat în cadrul mai multor gale precum: “Best în Video Production – Rockit Conference 2020”, “Tekwill Ambasador 2019” și “Best video production – Gala super eroilor 2018. ,,Probabil pentru noi producția video este fun, nu știi la ce să te aștepți, care o să fie următorul proiect și odată poți să faci niște chestii, să filmezi niște interviuri cu oameni interesanți să faci cunoștință cu lume interesantă, altădată să organizezi scene mari. Cumva este foarte largă această definiție de producție, producția video este cea ce vreai tu”
Ghenadie Cadîn – Freelance production manager, a activat în cadrul posturilor de televiziune Jurnal TV, Euro TV precum si faimosul atelier Sergiu Prodan. Ghenadie a fost printre cei ce au stat in spatele creării (port productie) celebrelor lungi metraje cum ar fi “Culorile”, “Toate Drumurile Duc la Roma” si “Ștampila”. ,,În viziunea mea, producția este o industrie, un process de confecționare, de crearea a unui produs. Numai că acesta nu e un obiect ci o ideie, totul poate să înceapă de la absolut nimic”
Lidia Scarlat este producătoare de video pe piața internațională. A lucrat la proiecte pentru clienți ca Netflix,în cadrul companiilor ca Stimulated-Inc, și RevThink din Statele Unite ale Americii. Este profesoară invitată la Universitatea Royal Holloway din Londra și consilier în domeniul antreprenoriatului creativ. Ea a consolidat parteneriate cu studiouri creative din Statele Unite ale Americii cu scopul de a implica talente din Moldova. ,,Pentru mine producția este un process, care pornește de la o idee, care se finalizează cu distribuția acestei idei în lume. Această idee este și post producția, ceea ce se întâmplă după ce camerele s-au închis, cablurile s-au strâns, oamenii au plecat la casele lor și se începe o altă muncă”
Conform Statista, Industria de producției de film și video este estimată să depășească cifra de $286 miliarde anual la nivel global. Tendința de creștere a industriei va continua în următorul deceniu odată cu schimbările în industrie provocate de companii ca Netflix, HBO, Amazon și creșterea consumului de content online, video marketing a devenit unul din cele mai eficiente metode de comunicare cu publicul.
Evenimentul a fost organizat pe 4 aprilie, de cofondatoare @MentorMe, mentor @UpCelerator, Sanda Condratiuc. Reamintim că MentorMe este o comunitate vibrantă de pe peste 100 mentori care ajută tinerii care au o dilemă referitor la studii, carieră și îi ghidează cu sfaturi și practici.
AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM