Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația.

Redăm doar câteva din experienţele şocante prin care au fost nevoite să treacă mamele din Republica Moldova.

Ecaterina I. (Reclamă: malpraxis, corupție, incompetență, violență verbală)

 
Am trecut prin iad și scriu cu lacrimi în ochi. În decembrie 2017 am fost nevoită să nasc, de fapt să chemăm nașterea la termenul de 21 de săptămâni, deoarece s-a constatat că fătul ”avea numeroase malformații incompatibile cu viața”. Inițial, am ajuns cu dureri de burta la urgență, doamna de gardă ma alungat acasă, cică totul este bine. Noaptea iar m-a luat ambulanta. Am fost internată. De sâmbătă până luni nici nu se apropiau de mine, au văzut în istorie că îngerașul meu e foarte bolnav și au așteptat până luni. Am trecut prin iad și scriu cu lacrimi în ochi. Miau dat să
 iau sașe pastile în loc de două, cum scrie în prospect. Aveam dureri groaznice. Nimeni nici nu întra în cameră. Eram doar cu o fată, care trebuia să se ducă acasă, dar a rămas cu mine, văzândatitudinea lor. Vărsam verde, fata care era cu mine a fugit să îi cheme, iar din coridor am auzit:“Șap și dacă varsă, nu poate ieși până la baie?”. Mi-au pus o injecție, am avut o reacție de șoc, mă zbateam mai ceva ca peștele. Nu tremuram, dar mă zbăteam. Fata a chemat medicul, iar el zice cătotul este normal, dar nici nu mă puteau ține. Miau mai dat încă două pastille. Nu aveam nimic puteri, plângeam de durere și mergeam în genunchi… Miau mai pus câteva injecții… Deja nu aveam puteri nici să țip, nici să mă mișc.
 
Așa mam chinuit 23 ore. Sora medicala a întrat o data și mia adus ”sudna”, spunându-mi: “Hai, poate răbzi până la 8 ca să vină medicii, sa nu naști la mine”.
Elena G. (Reclamă: malpraxis, incompetență)
 
Am născut la Spitalul Nr.1, la medicul N.E.. Cam 28 de ore copilașul a stat fără ape, nu mi-au făcut cezariană. La naștere mi s-a rupt osul pubian stâng, fractura articulațiilor sacroliace, simfiz etc. Personalul medical s-a comportat urât. Copilașului au fost puse vaccinuri fără acordul meu (unul nici nu este înregistrat), după care lau internat în secția de reanimare. A fost falsificatăsemnătura mea.După așa naștere, mam învățat din nou a merge. Aroape 3 ani am mers cu bastonul, am făcut omulțime de tratamente (RMN, concluzii medicale). Dosar penal nu a fost deschis nici până astăzi.
Lia P. (Reclamă: Malpraxis, indiferență)
Am avut de suferit la CMC, cu sfârșit letal pentru fetița mea. A fost prolabare de cordon ombilical și trebuiau întreprinse măsuri de urgență, dar medicul nici nu era prezent, îl strigau pe coridor. Amscris plângeri peste tot unde se putea, dar până în prezent nimeni nu a fost pedepsit. A fost primasarcină, așteptată de toți. O bucurie care s-a transformat într-o durere imensă. Totul s-a întâmplatîn 2005.
Anișoara D. (Reclamă: Incompetență, corupție)
După ce am născut miau lăsat un tampon de vată în vagin. La vreo șase zile deja mirosea de la mine insuportabil. Atunci am căpătat o infecție cu care încă lupt. Sa întâmplat acum doi ani și patru luni la maternitatea din Hînceşti. Apropo, aici vaccinul BȚJ (cum îl numim noi) costă neoficial 450-750 de lei.
Irina P. (Reclamă: Incompetență, corupție)
La 12 săptămâni un așanumit “medic” mia spus în urma ecografiei că copilul meu are sindromDown și rămâne eu să decid – las copilul și mă resemnez că va fi bolnav și mă voi chinui toatăviața sau… ”scap de el”. Am fost foarte stresată. Am plâns foarte mult. Acum acel băiețel e iutefoc deja de 2 ani 8 luni. E perfect sănătos.
Alte mărturii din maternităţile “groazei” le puteţi citi aici.
AUTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *