Câteva sute de persoane au ieșit în stradă pentru a cere ratificarea convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor. Manifestanții au mărșăluit prin centrul Chișinăului în semn de solidaritate cu femeile care sunt victime ale violenței.

„Al șaselea an la rând, venim la marșul solidarității pentru a celebra drepturile pe care le avem astăzi și de care ne bucurăm, și pentru a ne cere drepturile de care mai avem nevoie. Ziua de azi nu este despre flori și cadouri, este despre lupta pentru drepturi egale. Fenomenul violenței este foarte răspândit în Republica Moldova, aceasta este și tematica marșului din acest an. Noi am ieșit în stradă ca să cerem ratificarea convenției de la Istanbul.”, a declarat Alina Andronache de la Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”.

Deocamdată, niciun reprezentat al puterii de la Chişinău nu a venit cu o reacţie la solicitările activiştilor de la „Marşul Solidarităţii” – acţiune ce se desfăşoară, deja, al şaselea an consecutiv.

Potrivit statisticilor, în 2018, șapte femei au fost omorâte în bătaie. Fiecare a cincea femeie este hărțuită sexual la locul de muncă, iar patru din 100 – la locul de studii. Mai mult, aproape o treime din femei sunt agresate.

Convenția de la Istanbul este primul act juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin pedepsirea penală a abuzatorilor. Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de Republica Moldova la 6 februarie 2017 și de atunci organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

sursa: radiochisinau.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *