Tânăra scriitoare, Marinela Lungu, la doar 19 ani, și-a lăsat cel de-al doilea roman intitulat ,,Să nu mă lași”. Lansarea cărții  a avut loc în cadrul Bibliotecii B.P Hasdeu, unde s-au adunat rude, prieteni, colegi și profesori pentru a o încuraja și a-i fi alături. La eveniment au fost prezenți și scriitorii Aurelian Silvestru și Leo Bordeianu, care au contribuit la publicarea romanului, fiind primii recenzori și îndrumători. Actualmente,Marinela Lungu este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din Chișinău, iar prima sa carte, „Singură cu mine”, Marinela Lungu a lansat-o în anul 2016.

M9: Marinela, ai experiența lansării unei cărți, întrucât acum trei ani ai lansat primul tău roman ,,Singură cu mine”. Ce înseamnă pentru tine lansarea celui de-al doilea roman ,,Să nu mă lași”?

Marinela Lungu: Acum, trei ani mai târziu, mă bucur de al doilea roman cu aceeași intensitate, poate chiar și mai mult, pentru că deși nu e prima apariție, bucuria se multiplică, pentru că am scris cu suflet, cu emoție, cu dăruire de sine, cu zâmbet și lacrimi, am rupt din mine pentru a așterne pe hârtie… Și cred că mi-a reușit. Această lansare reprezintă un vis împlinit și un moment emoționant în care m-am întâlnit cu cititorii mei.  Este un eveniment marcant în activitatea mea de scriitoare, pentru că este momentul în care ceea ce am imprimat în carte, emoțiile, sentimentele, gândurile mele vor fi descoperite de cititori.

M9: Se știe că titlul reprezintă cartea de vizită a unui text. De ce ai ales ,,Să nu mă lași”?

Marinela Lungu: Deseori, suntem tentați să judecăm pe alții după copertă, la fel ca pe o carte, fără să apucăm să îi citim. ,,Să nu mă lași” este un strigăt disperat al eroinei principale, abia spre final se descifrează foarte bine motivul acestui titlu, dar vreau să păstrez enigma ca să provoc cititorii să se delecteze cu lectura cărții, nu vreau să dau ,,cărțile pe față” .

foto: arhivă personală

M9: Care e subiectul narativ al romanului?

Marinela Lungu: ,,Să nu mă lași”reprezintă povestea romanţioasă a unui dramatic eşec în căsătorie şi a împlinirii într-o nouă relaţie fericită. Confesiunea Ellei, personajul principal, se vrea expresivă în planul emoţiilor pe care le are o femeie trăind ipostaze specifice acestor momente ale vieţii, de la nefericire şi depresie la înălţare şi extaz. „Să nu mă laşi” se adresează unui auditoriu capabil să empatizeze cu Ella, creându-şi implicit un antidot împotriva efectelor pe care le poate avea oricine, deopotrivă femeie ori bărbat într-o relaţie nocivă.

M9: Cititorii tăi vor da verdictul final și vor aprecia universul tău lăuntric. Cine este publicul tău?

Marinela Lungu: Publicul meu nu are limite. Cartea este scrisă într-un limbaj accesibil tuturor, depinde de preferințele de lectură. În general, prefer să scriu pentru suflete, în procesul de creație, nu mă gândesc atât pentru cine scriu, ci despre ce scriu și cum o fac, pentru că publicul este acel care ,, mă consumă” , mă redescoperă prin intermediul scriiturii mele. Unii pot citi motte-a-motte, alții  citesc printre rânduri, cineva omite anumite detalii, altcineva descifrează și interpretează mesajul. Sper să citiți cu plăcere ceea ce am scris, să citiți în așa mod, încât să simțiți viață în fiecare rând, pentru că eu am avut grijă să însuflețesc fiecare cuvânt.

M9: Se știe că scrierea unei cărți e un proces anevoios, uneori durează chiar ani de zile pentru ca o carte să fie scoasă la tipar. Cât timp ai lucrat asupra romanului ca să îl vezi în forma finală?

Marinela Lungu: Aproximativ jumătate de an am  lucrat asupra manuscrisului și în această perioadă s-a lucrat intensiv. De fiecare dată, când reveneam asupra lui, modificam și îmbunătățeam unele secvențe, aveam senzația că este loc de mai bine, ca într-un final, să-l trimit spre tipărire. E foarte complicat să găsești curajul, puterea, voința necesară pentru a aduna niște stări sufletești, experiențe și să le dai viață prin intermediul unor personaje.

foto: arhivă personală

M9: Și care a fost cea mai dificilă parte din acest proces?

Marinela Lungu: Cel mai complicat proces nu este cel de a scrie, dar de a publica. Dacă conceperea și scrierea cărții a durat jumătate de an, atunci procesul propriu-zis de publicare a durat în jur la doi ani. Lucrurile se tărăgănează mult la editură, unde e nevoie de aprobare, verificare, e anevoios până identifici redactori, recenzori care să se expună despre carte. Pentru a lansa o cartea, trebuie să te înarmezi cu răbdare, multă răbdare.

M9: E important să ai alături oamenii potriviți care să te încurajeze și să îți ofere un sfat în momente de cumpănă. Pe tine cine te-a susținut în procesul de publicare a unui nou roman?

Marinela Lungu: Nu am spus nimic nimănui despre el, cu excepția celor care au lucrat la el și pentru el, nici măcar titlul nu l-am dezvăluit. Părinților am vrut să le fac o surpriză, așa că le-am făcut un dar, noua mea carte, atunci când deja era scoasă proaspăt de la tipar. Ei știau că lucrez asupra unui manuscris, dar nu bănuiau nimic. A fost un mister până și pentru cei mai apropiați oameni. Nu am făcut-o din egoism, ci din dorința de a păstra totul pentru momentul apariției. Și cred că nu am greșit.

M9: Sursele de inspirație sunt necesare în procesul de creație. De unde te-ai inspirat în scrierea romanului  ,,Să nu mă lași”?

Marinela Lungu: Am un spirit de observație foarte bine dezvoltat. Reușesc să urmăresc trăirile oamenilor, reacțiilor lor, ca ulterior, să le transpun pe foaie. Iată că și acest roman este rezultatul atât trăirilor mele, cât și a celor din jurul meu. Mi-ar plăcea ca cititorul când lecturează cartea mea, să se regăsească printre rânduri, să respire într-un ritm cu mine cuvânt cu cuvânt.

foto: arhivă personală

M9: Cine ți-a citit prima dată cartea înainte să o trimiți spre tipar?

Marinela Lungu: Înainte să vadă lumina tiparului, mi-am dorit ca cartea să fie citită de un profesionist, așa că m-am adresat la un titan al literaturii, Aurelian Silvestru. Scriitorul s-a arătat deschis la propunerea mea și mi-a oferit suportul necesar în procesul de la redactare până la lansare. Nu există manuscris perfect, care să nu necesite prelucrare, e important cine te ghidează în acest proces.

M9: Și ce sugestii ți-a dat?

Marinela Lungu: M-a încurajat spunându-mi că am  abordare mult mai matură pentru vârsta pe care o am. Încerc să pătrund în esența lucrurilor și nu expun superficial. E important să ai alături oamenii potriviți care să te ghideze și să vină cu un sfat la momentul potrivit.

M9: În ce măsură se poate face o afacere din scrierea cărților la noi în țară?

Marinela Lungu: Consider că din scrierea cărților nu faci afacere în Republica Moldova, e cel mai important să o faci cu dedicație și pasiune, iar cea mai mare răsplată este aprecierea cititorilor. Astăzi, se fac diverse topuri cu cele mai bine cumpărate sau citite cărți, din care autorii acestora au venituri, dar nu e atât de importantă clasarea cărții într-un anumit top, ci e mai important ca conținutul ei să se claseze în inimile cititorilor.

M9: În contextul în care astăzi remarcăm  numeroase nume noi pe piața literară de la noi, cum, totuși iți păstrezi identitatea de scriitor din mulțime?

Marinela Lungu: Astăzi, chiar sunt foarte multe nume pe piața literară din Republica Moldova. Cred că ceea că nu-i permite unui scriitor să își piardă identitatea este stilul lui de scriere. Scrisul e o boală pentru cel care scrie și un leac pentru cel care citește. E important să îți găsești curajul să scrii în continuare, în condițiile în care societatea de azi, te critică foarte mult și e necesară depășirea acestei bariere.

M9: Cu ce creații urmează să alimentezi curiozitatea cititorilor?  

Marinela Lungu: Urmează un nou roman, care stă cuminte acolo pe raft și își așteptă rândul pentru a vedea lumina zilei, dar nu vă ofer prea multe detalii, totul va fi la timpul potrivit.

Autor: Vasile Panțîr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *