Ziua de 16 mai 1812 reprezintă o filă neagră în istoria neamului românesc. Se împlinesc 208 ani de când Basarabia a fost anexată abuziv de Imperiul ţarist. Istoricii de pe ambele maluri ale Prutului califică acest eveniment ca Raptul Basarabiei, şi a durat mai mult de 100 de ani.
Anexarea Basarabiei de către imperiul ţarist a însemnat o lungă perioadă de declin atât în plan economic, cât mai ales pe plan cultural. Ceea ce a avut loc în 1812 are efecte şi astăzi. Raptul Basarabiei a fost realizat printr-o înţelegere secretă între reprezentanţii imperiilor rus şi otoman.
MARIANA S. ŢĂRANU, doctor în istorie
Basarabia pierzându-şi autonomia este decapitată de intelectualitate. Astfel, se instituie sistemul politic, economic, social-administrativ rusesc, ca ulteriror foarte uşor şi lesne să se treacă la cel sovietic. Intrând în sfera de influenţă rusă, treptat, treptat devine o gubernie rusească, ca mai târziu să fie uşor transformată într-o colonie clasică sovietică, ceea ce de fapt se şi întâmplă. Anul 1940 a fost o consecinţă directă a anului 1812, deja transpus în cerinţele secolului XX.
Războiul ruso-turc din 1806-1812 s-a încheiat cu un tratat de pace, semnat la Bucureşti, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei de Răsărit, curpins dintre Prut şi Nistru, a fost anexată de Imperiului Rus.
AUTOR: Vitalie Guţu