Nu există masă de sărbătoare de pe care să lipseasca vinul. Însă, nu întotdeauna știm ce fel de vin se potrivește bucatelor noastre. Sommelier-ul Mihai Bradu ne vine în ajutor cu sfaturi pentru a nu da greș și pentru a avea o digestie ușoară.

Bucatele de sărbători sunt de obicei sățioase, așa că vinul trebuie să ajute la absorbția grăsimilor și la completarea aromatica a bunătăților de pe masă. Mâncărurile grase se asociază, în general, cu vinurile roșii seci, cu arome tari și bogate.

MIHAI BRADU, sommelier

Masa de sărbătoare întotdeauna începe cu un aperitiv bun, putem lua un brut bun, o bătură faină de început. Acest joc al bulelor pe paletă ne face să fim mai receptivi față de vinurile care o să urmeze și față de bucate. Dacă sunt gustări din legume și cărniță de pui, atunci luăm vinuri albe. Dacă avem gustări din pește, la fel, putem combina cu vinurile albe, cum ar fi Sauvignion Blanc, Pinot Grigio, Feteasca – un soi tradițional.

Preparatele sărate se asociază bine cu vinurile albe dulci sau cu vinurile roșii, ne mai îndrumă sommelier-ul.

MIHAI BRADU, sommelier

Dacă sunt gătite gustări din carne la cuptor, porc sau vită selectăm un vin roșu, cum ar fi un Merlot, Cabernet Sauvinion. În caz că avem o rățușcă la cuptor sau un curcan, putem lua un Pinot Noir – un vin mai ușurel. Desertul poate fi acompaniat cu vinurile dulci, dar și cu spumant. 

Dar, după cum spune și tradiționala zicală: “gusturile nu se discută”, orice asociere poate fi acceptată ca regulă… cel puțin a casei. Și chiar dacă dorim să combinăm vinurile, important este să ne știm măsura.

MIHAI BRADU, sommelier

Nu este o problemă să guști patru-cinci tipuri de vin. De regulă, dacă servești 3 pahare de vin la masă, vorbesc de un pahar de 125 de ml, atunci la sigur nu îți face rău.

Și dacă veni vorba de preferințe, cele mai bune vinuri sunt în primul rând cele care ni le permitem. Și nu uitați savurați din plăcere orice tip de vin, care vi se potrivește gustului, buzunarului și… simțului.

Alexandra Șaiman // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *