Maia Sandu a înaintat o propunere de compromis socialiștilor, pentru ca aceștia să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Premierul propune ca legea pentru care și-a asumat răspunderea Cabinetul de miniștri să rămână în vigoare și să fie trimisă pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

„Îmi iau angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte să vină avizul Comisiei de la Veneția”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing de presă, citată de tv8.md.

Sandu a catalogat drept „suspectă” decizia socialiștilor de a se opune preselectării candidaților la funcția de procuror general de către premier și a punctat că aceasta era „singura soluție pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru viitorii șapte ani”.

Șefa Cabinetului de Miniștri a mai adăugat că, anterior, Comisia de la Veneția a punctat că selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să se obțină încrederea publicului.

În cadrul briefingul de presă, Sandu a enumerat mai multe state din Uniunea Europeană unde procurorul general este selectat de Guvern: Suedia, Danemarca, Norvegia, Portugalia, Franța, Austria, România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *