Primari din şase localităţi învecinate din raionul Sângerei şi-au unit eforturile pentru a face viața mai frumoasă și ușoară a localnicilor. Astfel, circa 15 mii locuitori din Chișcăreni, Ciuciueni, Coșcodeni, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi şi Taura Veche vor beneficia de servicii mai bune. Întreprinderea comună va presta servicii de evacuare a deşeurilor, întreţinere şi deszăpezire a drumurilor, deservire a reţelelor electrice şi reţelelor de apă şi canalizare.

Experiența europeană demonstrează că crearea unor servicii publice locale în localități mai mici de 5000 de locuitori – este foarte costisitoare și dificilă. Soluția constă în unirea eforturilor mai multor primării mici pentru a crea și a presta în comun servicii publice locale, susțin autoritățile locale.

SILVIA ȚURCANU, PRIMARUL SATULUI CHIȘCĂRENI

“Cea mai mare provocare pentru fiecare primar din R. Moldova este asigurarea unor servicii de calitate pentru cetăţeni. Cooperarea intercomunitară este o nouă tendinţă care vine ca un colac de salvare pentru primării. La moment am creat o entitate juridică, avem tehnica necesară pentru prestarea unor astfel de servicii, însă trebuie să depunem eforturi  pentru educarea populaţiei pentru a convinge că trebuie să aprecieze şi să depună efort  ca să putem spune: „Mai ieftin, mai curat, acum şi în satele noastre”. 

Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) a oferit suportul metodologic pentru crearea Întreprinderii de prestare a serviciilor comunale “Servcom-Chișcăreni”, precum şi un grant de 100 de mii de dolari americani pentru procurarea utilajului și echipamentelor necesare – un tractor multifuncțional, echipament de profilare a drumurilor, remorcă, tomberoane pentru gospodării casnice și instituțiile publice.

Pe parcursul anului 2015, serviciul intercomunitar “Servcom-Chișcăreni” va primi asistență din partea partenerilor de dezvoltare pentru consolidarea capacităţilor întreprinderii. Tot pentru educarea populaţiei, tinerii din cele şase localităţi au organizat un Flash-mob prin care au îndemnat consătenii să aibă grijă de localităţile în care trăiesc.

Fondarea serviciului intercomunitar Chișcăreni este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară aplicate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012. Valoarea totală a granturilor oferite este de un milion de dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 de mii de  cetăţeni din 40 localităţi din Moldova.

Aceste proiecte sunt realizate cu sprijinul financiar și metodologic al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, coordonat de Cancelaria de Stat şi implementat de PNUD Moldova şi UN Women, cu sprijinul financiar al Danemarcei.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *