Începutul lunii iulie se anunţă a fi unul… DELICIOS. Şi asta pentru că, pe 2 iulie, începând cu ora 10.00, în parcul Catedralei din Chișinău, se va desfăşura cel de-al doilea târg agro-gastronomic “Summer Berry Fair”. Şi dacă prima ediție a fost dedicată căpșunilor, la a doua ediţie, vedetele ediției vor fi coacăza, murele și zmeura.

La târg vor participa agricultori din toate regiunile Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. Și de această data pomușoarele vor fi comercializate în caserole, purtând numele producătorilor care le cultivă. În astfel de caserole pomușoarele locale sunt deja disponibile și în supermarketurile din țară. Totodată, agricultorii vor avea tarabe personalizate pe care va fi indicată localitatea de unde au fost aduse fructele. Cei mai iscusiți patiseri de la Festivalul “Mai Dulce” vor veni cu mousse-uri, tarte, smoothie-uri și alte deserturi, gătite din pomușoare.

Echipa K Lumea va găti live clătite, pe care le vor servi cu miere și pomușoare locale. Cei mai pricepuți specialiști în nutriție și sănătate, le vor povesti vizitatorilor despre beneficiile consumului de pomușoare locale!

Asociația “Pomuşoarele Moldovei” va dona 45 de mii de caserole, care vor fi distribuite producătorilor agricoli ce vor comercializa pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile “Summer Berry Fair”. În același timp, producătorii de pomușoare vor fi instruiți cum să asigure calitatea și siguranța alimentară în procesul de recoltate și ajutați la transportarea pomușoarelor în camionete frigorifice. La finele campaniei de informare, membrii Asociaţie “Pomuşoarele Moldovei”, care au comercializat pomuşoarele în rețelele de supermarketuri şi la târgurile “Summer Berry Fair” vor împărtăşi experienţa acumulată cu producătorii de pomuşoare din stânga Nistrului, în cadrul unui atelier de lucru comun. Evenimentul Klumea este organizat pentru Asociația “Pomușoarele Moldovei”, susținut de USAID, HEKS, CCA și PNUD și Uniunea Europeană.

Sectorul de producere a pomușoarelor este un domeniu în dezvoltare în Republica Moldova. Actualmente, cele mai răspândite pomușoare cultivate sunt căpșuna, zmeura, coacăza, murul, agrișul, afinele, cătina și goji. Potrivit statisticilor, în 2015 au fost înregistrate circa 3 mii hectare de suprafețe cultivate pomușoare și un volum total de producție de circa 4,7 mii tone, dintre care 83 % sau 3800 de tone au fost vândute pe piața internă, iar 17 % (820 tone) au fost exportate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *