Reprezentantii europeni au fost printre primii care au reactionat duminica dupa alegerea lui Emmanuel Macron, reprezentantul centrului, ca presedinte al Republicii, salutand ”o victorie” a Europei, iar apoi presedintele american Donald Trump l-a felicitat pentru ”larga victorie” reputata, relateaza AFP.

Francezii au ales un ”viitor european”, s-a felicitat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a salutat decizia francezilor in favoarea ”Libertatii, Egalitatii, Fratenitatii”. ”Contam pe o Franta in inima Europei, pentru ca sa schimbam intreaga Uniune si sa apropierm cetatenii”, a scris intr-un mesaj postat pe Twitter presedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, felicitandu-l pe Emmanuel Macron.

SUA

”Felicitari lui Emmanuel Macron pentru larga sa victorie astazi (duminica) de viitor presedinte al Frantei”, a scris presedintele american pe Twitter. ”Sunt nerabdator sa lucrez cu el”.

Casa Alba i-a salutat oficial pe ”Macron si (pe) poporul francez pentru alegerea lor prezidentiala victorioasa”. ”Abia asteptam sa lucram cu noul presedinte si sa ne continuam cooperarea stransa cu Guvernul francez”, a dat asigurari purtatorul de cuvant al Casei Albe intr-un comunicat.

Hillary Clinton, adversara lui Trump in alegerile prezidentiale din 2016, a evocat pe Twitter o ”victorie pentru Macron, pentru Franta, UE si lume”. ”Faceti-i sa esueze pe cei care se amesteca in democratie (insa presa spune ca eu nu pot sa vorbesc despre asta)”, a adaugat ea, referindu-se la critici care-i i-au fost adresate dupa ce a acuzat Rusia ca i-a furat alegerea.

”Felicitari poporului Frantei. Ati votat pentru unitate impotriva divizarii, speranta mai degraba decat frica”, si-a exprimat multumirea reverendul Jesse Jackson, celebrul activist american pentru drepturi civice.

CHINA

Presedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe Emmanuel Macron, dand asigurari ca Parisul si Beijingul impartasesc ”o responsabilitate importanta fata de pace si dezvoltare in lume”. ”China este pregatita sa lucreze cu Franta pentru a face sa progreseze parteneriatul strategic franco-chinez la un nivel superior”, a declarat Xi in acest mesaj citat de Ministerul chinez de Externe.

GERMANIA

Victoria lui Macron este ”o victorie pentru o Europa puternica si pentru prietenia franco-germana”, a declarat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, care a discutat dupa aceea cu Macron.

Seful diplomatiei germane Sigmar Gabriel a apreciat ca, prin acest vot, Franta ramane ”in centrul Europei”.

MAREA BRITANIE

Premierul britanic Theresa May il ”felicita calduros” pe Emmanuel Macron, a declarat un purtator de cuvant, si a discutat cu el despre Brexit. ”Premierul a repetat ca Regatul Unit vrea un parteneriat puternic cu o Uniune Europeana sigura si prospera odata ce o vom parasi”, a anuntat Downing Street.

Seful diplomatiei britanice Boris Johnson a declaat ca se ”bucura de continuarea marelui parteneriat dintre natiunile noastre”.

In schimb, Nigel Farage, un fost lider al partidului anti-UE Ukip si unul dintre principalii actori ai victoriei taberei ”da” in referendumul cu privire la Brexit, a deplans rezultatul alegerilor franceze. ”O enorma inselatorie a fost aprobata prin vot. Macron va fi marioneta lui Juncker”, a scris Farage pe Twitter.

JAPONIA

Victoria lui Emmanuel Macron este ”o victorie simbolica impotriva tendinetlor de repliere si protectioniste si arata un vot de incredere in UE”, a salutat premierul japonez Shinzo Abe, potrivit News.ro.

RUSIA

Presedintele Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Federatiei Aleksei Puskov a apreciat ca ”dezamagirea se va instala foarte repede” in randul alegatorilor lui Macron, care mosteneste, in opinia sa, o ”tara scindata, divizata”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *