După o perioadă lungă și dificilă, marcată de pandemia de COVID-19, autorii de filme documentare de la noi pot răsufla ușurați, lucrările lor încep să fie prezentate pe marile ecrane. Se întâmplă și în cazul Luciei Tăut, cea care a semnat cel mai recent film “MALURI” – un documentar unde sunt prezentate satele Vadul Rașcov și Rașcov, despărțite doar de apele Nistrului. De ani de zile oamenii comunicau între ei, neîntâlnind niciun fel de obstacol: se căsătoreau, veneau unii la ceilalți la botezuri sau alte sărbători de familie, iar uneori chiar și la un pahar de vin. Lucrurile s-au schimbat de când pe malul stâng al Nistrului a apărut un pichet de grăniceri care ține la control și autorizează traversările de pe un mal pe altul. De când s-au pus interdicții, oamenii ies pe mal și comunică prin strigăte, pentru că  «țipatul» nu se supune interdicțiilor și nici nu presupune cheltuieli.

Premiera filmului “MALURI” va avea loc pe data de 16 iulie, la Casa de Cultură din satul Vadul Rașcov, începând cu ora 19:00. Cu această ocazie am realizat un scurt interviu cu Lucica Tăut, în care ne-a relatat mai multe despre idea apariției filmului, cât s-a lucrat la producție și ce sentimente au încercat-o pe parcursul filmărilor și post-producției.

M9: De ce ai decis să arăți lumii viața celor două maluri de Nistru?

Lucia Tăut: Eu m-am îndrăgostit de acest sat de la prima mea vizită pe care am avut-o în regiune. Acolo nu doar natura e fantastic de frumoasă, dar are și o istorie foarte interesantă. Localități cu un trecut ce le leagă până în prezent pe ambele sate de pe mal. Legenda spune că, ambele sate au fost fondate de un boier, Rașcov, a cărui moșie se întindea pe ambele maluri ale Nistrului. Apoi, evreii au făcut un târg renumit în toată Moldova.  Sunt multe ”povești” și istorii de viață în aceste sate cunoscute prea puțin de publicul larg.  

M9: Care a fost senzația ta pe platoul de filmare, atunci când oamenii de pe un mal vorbesc despre cei dragi, apropiați de pe celalalt mal?

Lucia Tăut: A fost destul de emotiv, mai ales că era în perioda pandemiei, iar familiile nu se puteau întâlni, nu aveau voie să treacă Nistrul. Simțeam cum pentru ei satul de peste râu era ca și satul lor. Se simțea cum până și Nistrul le era ca un membru din familia lor. Aici, aș vrea să menționez că am avut parte de niște eroi foarte buni, calzi, emotivi. Eroi care nu aveau idee cum se filmează un film, dar care și-au jucat rolul lor firesc de i-ar putea invidia orice actor cu experiență.

M9: Cât timp ai lucrat la documentar?

Lucia Tăut: La acest documentar am început filmările la sfârșitul lunii mai 2020. Apoi, pe parcursul verii am mers de câteva ori pentru a putea prinde momentul de a trece Nistrul. Însă, acest moment nu a mai fost posibil de filmat, așa că am mai avut două tentative toamna. În paralel efectuam și procesul de editare a filmului. În total, procesul de realizare a filmului a fost de aproape un an de zile.

M9: De ce ți-ai dorit ca lansarea să fie tocmai în locul unde s-a filmat documentarul?

Lucia Tăut: Noi, echipa TelefilmChișinău, care am lucrat la acest proiect, din start am planificat ca prima lansare a filmului va fi în satul unde a fost filmat. E important pentru noi să avem primul feedback de la oamenii care au fost filmați sau care au contribuit la procesul de lucru în realizarea filmului. În plus, un astfel de eveniment trebuie să aibă parte și oamenii de la sate, nu doar cei de la orașe.

***

Așadar, sunteți așteptați pe data de 16 iulie, ora 19:00, la Casa de Cultură din satul Vadul Rașcov, raionul Șoldănești. Veți putea afla povestea Anei și lui Vasile Manea, care au locuit în tinerețe pe malul stâng, pe urmă s-au mutat pe cel drept. În schimb copiii lor au ales să trăiască pe celalalt mal. Astfel de legături întortocheate sunt o sumedenie în aceste două sate. În ani a crescut și autoritatea lui nenea Sașa, care a devenit un fel de taximetrist pe luntre. De ani buni el transportă oameni sau transmite colete de pe un mal pe altul. Nenea Sașa e «filosoful» de prin părțile locului, este omul care comunică cu toți și le știe pe toate. Pe timp de pandemie lucrurile s-au încurcat și mai tare. Legătura dintre sate a fost aproape sistată. Strigătele peste Nistru au devenit mai frecvente și mai apăsate. Și ele nu pot fi oprite nici de pandemie, nici de factorul politic.

Filmul merită a fi văzut și perceput.

Regie și editare video: Lucia Tăut

Cameraman: Roman Gațcan

Colorizare: Eugeniu Popovici

Producător executiv:  Leonid Melnic

Consultant Internațional:  Irene Langemann

Producător:  Mircea Surdu

Documentarul marca TelefilmChișinău a fost realizat cu sprijinul financiar al European Union in the Republic of Moldova prin Programul de consolidare a încrederii, realizat de UNDP Moldova.

AUTOR: Vitalie Guțu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *