Partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, NGM Company SRL, responsabil de sectorul loteriilor și pariurilor sportive, cere autorităților să instituie un moratoriu de 12 luni la aplicarea legii care prevede impozitarea câștigurilor persoanelor fizice, de la 1 ianuarie 2020. Directorul NGM Company SRL, Plamen Milanov, a explicat, la o conferință de presă, că mecanismul de impozitare, prevăzut de legislație, este imperfect, nelogic și discriminatoriu.

”Dacă e să vorbim despre pariurile sportive, jucătorul va fi obligat de stat să plătească impozit nu din suma câștigată, ci din toți banii pariați, ceea ce contravine normelor europene și principiilor economice. I se va lua nu doar tot câştigul, dar şi o parte din banii lui. În aceste condiții, amatorii de sport vor fi descurajați să facă pariuri pe site-ul administrat de stat și va opta pentru site-urile neautorizate, care nu sunt impozitate de stat”, a declarat Plamen Milanov.

Acest lucru a fost confirmat și de către Vlad Hîncu, directorul general al Întreprinderii de Stat Loteria Națională a Moldovei.

”Prin contractul de parteneriat public-privat, statul și-a asumat angajamentul să protejeze legislația care prevede că pariurile sportive în Republica Moldova reprezintă monopol de stat. Site-urile neautorizate nu sunt înregistrate în Republica Moldova, nu achită impozite, iar persoanele care depun mize pe aceste site-uri nicidecum nu sunt identificați prin sistemele de plăți, iar banii pleacă spre aceste portaluri. Anul trecut, au fost depuse peste 200 de milioane de lei, bani care ar putea, teoretic, să revină statului”, a spus Vlad Hâncu.

Acesta a venit și cu un exemplu care confirmă că mecanismul de impozitare, care urmează să fie aplicat de la 1 ianuarie 2020, este imperfect.

Dacă jucătorul depune o miză de 1000 de lei la un coeficient de 1.1 pe victoria favoritului într-un eveniment sportiv, acesta obține în final 1100 de lei, dintre care câștigul lui este de 100 de lei. Statul va impozita, însă, întreaga sumă, iar jucăturl va rămâne, astfel, cu o sumă de peste 900 de lei, adică mai puțin decât a fost miza inițială”, a continuat directorul general al ÎS Loteria Națională a Moldovei.

Acesta a mai precizat că, împreună cu partenerul privat, au avut mai multe discuții cu reprezentanții statului, inclusiv cu oficiali de la Serviciul Fiscal de Stat, care au recunoscut că există problema, dar spun că e nevoie de timp pentru a o elimina. Cu toate acestea, impozitarea va fi aplicată de la 1 ianuarie 2020, fapt care va genera pierderi mari atât partenerului privat, cât și companiei de stat.

În context, directorul NGM Company SRL, Plamen Milanov, a reiterat solicitarea de a suspenda aplicarea impozitării, până la stabilirea principiilor corecte, conform practicilor internaționale, de impozitare a câștigurilor din pariuri sportive și loterii.

Dacă autoritățile vor ține cont de realitățile economice, statul va putea câștiga în anul viitor, doar din pariuri sportive, peste 100 de milioane de lei. În Republica Moldova există peste 60 de mii de cetățeni care activ fac pariuri sportive. În ultima jumătate de an, mulți dintre ei s-au reorientat spre site-ul 7777.md, singurul autorizat din domeniul în țară.

Dacă va fi aplicată impozitarea discriminatorie, NGM Company SRL va fi nevoit să suspende activitatea site-ului de profil, iar jucătorii vor migra spre portalurile neautorizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *