Lilia Botnaru este meșterița din satul Varnița pentru care brodatul reprezintă nu doar o formă bună de venit suplimentar, ci și un mod de relaxare. De 15 ani, timpul liber care îi mai rămâne după jobul de bază, Lilia îl dedică acestei îndeletniciri. Având propriu atelier de confecționare și reparare a hainelor, pasiunea sa, la fel face parte din domeniul creației. A început să brodeze de la mici tablouri cu flori, iconițe, dantele la fustițe, și diverse detalii mai mici. Pentru a ajunge în prezent, cu o colecție imensă de tablouri brodate, costume naționale, cămașe, fuste, rochii și multe alte lucrări.

,,Broderia este estetică, frumoasă și originală. Cu ajutorul lucrărilor terminate, poți decora orice produs. Tablourile brodate manual încântă și creează o atmosferă specială în casa noastră. Cinstită să fiu, abia îmi ajunge loc pe pereți, pentru a le pune pe toate. Cunoșteam broderia încă de la școală, deja atunci am observat că eram pasionată de această îndeletnicire mai mult decât alți colegi”.

sursa foto: arhivă persoanlă

Prima și unica profesie a primit-o la Colegiul Tehnologic din Chișinău, unde încerca să-și perfecționeze cunoștințele din domeniul brodatului. ,,Am avut o profesoară, ce la fel era pasionată de broderie, a jucat și ea un rol important procesul de a crea. Ne place adesea să spun că broderia este ca o poveste țesută pe un material, pentru că prin firele sale colorate vorbește despre oameni, emoții, pasiuni, despre lucrurile frumoase din viața noastră. Scopul broderiei, este de a aduce valoare unui obiect, de a personaliza un lucru la care ții”.

Noii clienți, sunt cei care au contribuit la diversitatea lucrărilor meșteriței. ,,Îcepând de la brodarea tablourilor, pe ele eram și bazată, apoi a apărut propunerea de a confecționa o icoană, am fost pusă la încercare, și am finisat-o cu succes. Am lucrat și după propriile scheme, care fură mai mult timp, dar sau primit la fel de fermecătoare. Mai apoi am primit comanda de a broda o rochiță pentru botez, aici a luat start și brodatul hainelor”.

sursa foto: arhivă personală

După fiecare lucrare, Lilia Botnaru se convinge că poate mai bine. Consideră că înafară de pasiune este nevoie și de multă răbdare, fiindcă este un proces lent. Uneori are nevoie de liniște totală, pentru a se concentra asupra lucrării, de a rămâne doar ea și creația. ,,Când brodez sunt focusată pe schemă, încerc să nu analizez alte probleme, ma detașez de lume prin procesul de creație”.

Adoră să surprindă persoanele dragi cu cadouri realizate manual. Chiar dacă acasă colecția de broderii crește, meșterița își dezvoltă continuu abilitățile, pentru perfecționarea acestora. ,,Sunt mulțumită cliențelor mei, care apreciază o astfel de muncă, sunt cei care ma motivează să creez zi de zi”.

Timpul de realizarea unei lucrări este foarte diferit, căci depinde de la un model la altul. ,,Brodarea unei rochii durează 3-4 săptămâni, pe când un tablou 2-3 luni, și oricum sunt multe detalii de la care depinde și termenul efectuării”.

sursa foto: arhivă personală

La final de discuție am rugat-o pe Lilia Botnaru să ne spună de unde culege inspirație pentru lucrările sale. ,,Principala inspirație este familia mea, multe lucrări le fac cu drag pentru fiică, care la rândul său la fel emană un șir de idei pentru noi creații. Oamenii dragi sufletului sunt cei care contribuie la realizarea lucrărilor. Și doar cu liniștea sufletească pot începe o nouă lucrare”.

AUTOR: Olivia Botnaru, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *