Vinul Moldovei îşi relatează legenda în Franţa, la Bordeaux, în cadrul celui mai mare centru comercial al vinurilor din lume. 12 companii vinicole locale au participat la inaugurarea  Cite du Vin – noua emblemă culturală şi turistică a regiunii Bordeaux dedicată industriei vinului. 

Concepută ca o destinaţie turistică, Cite du Vin este de o complexitate arhitecturală  inedită. Aceasta are o suprafaţă de peste 13 hectare şi cuprinde mai multe zone dedicate expoziţiilor, magazinelor, degustărilor, seminarelor tematice, restaurantelor etc. În cadrul oraşului se vor regăsi vinuri din toate colţurile lumii, inclusiv și vinuri din Republica Moldova, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei.

Primele cca 2000 de sticle de vin moldovenesc de la companiile Kazayak Vin, Vinăria din Vale, Suvorov Vin, Cricova, Castel MIMI, Purcari, Bostavan, Sălcuța, Fautor, Chateau Vartely, Maurt și Nisporeni au ajuns deja la Bordeaux. Acestea au fost selectate de către  reprezentanţii ONVV în baza criteriilor de calitate, dar şi a posibilităţilor de transportare în Franţa.

Pentru companiile autohtone Oraşul Vinului reprezintă o platformă importantă de promovare la nivel internaţional, care le va oferi ulterior mai multe posibilităţi de a-și consolida prezența pe piețele externe și a-și crește exporturile.

Oraşul Vinului este deschis publicului larg, iar fiecare dintre vizitatorii săi va putea testa Vinul Moldovei în restaurantele dedicate, la degustări și ateliere. Astfel,  Vinul Moldovei va reuşi să-şi atingă obiectivele de marketing şi să-şi consolideze poziţia la nivel internaţional.

în următorii 3 ani, anual, ţara noastră va trebui să livreze în adresa Cite du Vin un stoc minim de 2500 de sticle de vin pe (alb, roșu, roz și spumant), produse de diverse companii autohtone. De asemenea, ONVV va trebui să ofere organizatorilor din Oraşul Vinului materiale informaţionale cu privire la turismul vitivinicol moldovenesc (cărți, articole din presă, CD-uri, documente etc.); să organizeze pe parcursul anului diverse degustări de vinuri moldovenești în toate spațiile de alimentație publică ale oraşului; să organizeze ateliere și întâlniri în jurul Vinului Moldovei etc. În acelaşi timp, managementul Oraşului va oferi ONVV spaţii comerciale pentru încheierea tranzacţiilor şi va facilita organizarea expoziţiilor tematice de vin şi turism vinicol pentru Vinul Moldovei, ceea ce va permite şi promovarea turismului în general, valorilor culturale naționale etc.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *