Centrul Naţional Anticorupţie va dispune în curând de o platformă care va permite semnalarea legilor generatoare de corupţie. Mai multe propuneri pentru interfaţa acestei platforme au fost elaborate de participanţii la LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People. Cele mai bune idei au fost premiate astăzi, 10 noiembrie, de juriul concursului.

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 8-10 noiembrie şi a întrunit 30 de tineri şi tinere. Împărţiţi în şase echipe şi ghidaţi de specialişti IT şi experţi anticorupţie, participanţii au lucrat timp de trei zile la propriul proiect pentru interfaţa unei platforme a CNA, prin care orice cetăţean va putea raporta prevederile legale care generează sau pot genera corupţie. În ultima zi de eveniment, echipele au prezentat proiectele pe care le-au elaborat și au  argumentat felul în care le-au structurat. Membrii juriului au evaluat propunerile în baza unor criterii ce ţin de creativitate şi inovaţie în elaborarea design-ului, accesibilitate şi centrare pe utilizator etc.

Potrivit deciziei juriului, premiul mare a revenit echipei „Racheta” – Pavel Spătari, Dragoş Lupei, Vasile Schidu, Luca Schidu, Pavel Novac. Premiul doi a fost acordat echipei „IMinte”, formată din Mihail Lavric, Nicolae Mihalache, Cristian Iftodii, Alexandru Lopotenco, Claudiu Babin. Premiul III a revenit echipei „Megaminds”  – Dumitru Socolov, Vadim Platon, Veronica Dobrioglo, Nicoleta Sagaidac, Iulian Maşaev.

Membrii echipei câştigătoare – „Racheta” au spus că şi-au propus să ofere o soluţie prin care toţi cetăţenii, care sunt beneficiarii direcţi ai actelor normative, să aibă un instrument de rectificare a legilor, astfel ca ele să servească interesului public. „Atunci când există o lege cu conţinut ambiguu, funcţionarii au posibilitatea să ceară mită, să întindă procesul, să mărească numărul de documente pe care le solicită”, a menţionat Pavel Spătari, unul dintre membrii echipei.

Prezentă la eveniment, Lidia Chireoglo, directoarea adjunctă la CNA, a salutat implicarea tinerilor în prevenirea corupţiei. „Ne bucură faptul că aţi conştientizat cât de gravă este corupţia şi ce urmări are acest fenomen pentru fiecare domeniul în parte – educație, sănătate, economie. Implicarea voastră e foarte importantă pentru ca acest fenomen să fie eradicat în totalitate din societatea noastră”.

Olga Crivoliubic, manageră de proiect la PNUD, a menţionat: „Implicarea tinerilor şi promovarea ideilor inovatoare pentru prevenirea corupţiei sunt două dintre obiectivele PNUD. Ideile voastre ne vor ajuta să avem legi centrate pe cetăţeni şi interesul public şi care să contribuie la prevenirea corupţiei. Sunt sigură că după participarea la acest eveniment inedit vă veţi implica şi mai mult în prevenirea acestui fenomen negativ”.

Interfaţa elaborată în cadrul LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People va permite cetăţenilor, dar şi sectorului privat sau societăţii civile să semnaleze legile sau actele normative care conțin prevederi ambigue, interpretabile și care pot genera corupţie. Ulterior, documentele legale vor fi examinate de CNA în vederea identificării riscurilor de corupție și propuse pentru modificare.

Mai multe detalii urmăriți pe pagina de Facebook a evenimentului.

LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People a fost organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităților actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *