Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut în timpul întrevederii cu Nicu Popescu, ministru de Externe de la Chişinău, ca limba rusă să îşi menţină poziţiile pe teritoriul Republicii Moldova, iar drepturile vorbitorilor de limbă rusă să nu fie încălcate. Popescu se află acum la Moscova în prima sa vizită oficială în Federaţia Rusă, scrie tvrmoldova.md.

„Noi am cerut ca să fie întreprinse măsuri pentru ca limba rusă să îşi menţină poziţiile pe teritoriul R. Moldova, colegii noştri au luat act de această poziţie să sperăm că acest lucru nu va permite restrângerea artificial a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în R. Moldova,” a declarat ministrul rus.

Pe segmentul transnistrean miniştri de externe spun că s-au înţeles ca să fie continuat dialogul şi ca în continuare Rusia să îndeplinească funcţia de intermediar în formatul de negocieri 5+2 şi garant al respectării tuturor condiţionalităţilor între cele două state.

Nicu Popescu a menţionat că partea rusă este deschisă pentru a relua dialogul în legătură cu depozitul de armamente de la Cobasna şi a reiterat importanţa retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, mai scrie sursa citat[.

„Prezenţa trupelor ruse încalcă principiul de neutralitate al R. Moldova, iar retragerea trupelor ruse reprezintă o prioritate pentru noi,” a declarat Popescu.

Lavrov a mai vorbit despre neîngrădirea accesului jurnaliştilor în legătură cu faptul că anterior mai mulţi jurnalişti ruşi nu au putut intra pe teritoriul Republica Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *