Istoria afacerii Marinei Cerkasenko din orașul Grigoriopol a început acum 10 ani, când a hotărât să se ocupe de agricultură și a înființat o gospodărie țărănească. La început a arendat doar câteva terenuri, iar astăzi administrează peste 66 de hectare de pământ, pe care cultivă porumb, floarea soarelui, ovăz, exparcet și grâu.  

„Cerealele sunt principala sursă pentru producerea alimentelor necesare consumului uman și a furajelor pentru animale. Prin beneficiile pe care le aduc în urma consumului regulat, cerealele sunt adevărate surse de sănătate pentru organism. De asemenea, culturile de câmp servesc ca materie primă pentru industrie. Prin urmare, avem multe solicitări, pe care încercăm să le onorăm cu brio”, spune producătoarea agricolă.

Odată cu extinderea suprafețelor cultivate, Marina Cerkasenko spune că simțea tot mai acut necesitatea procurării tehnicii agricole performante, însă nu dispunea de banii necesari. Șansa de a-și îndeplini visul a fost posbilă grație a asistenței financiare din partea a Suediei. A participat la concurs cu un plan de dezvoltare a afacerii și mare i-a fost bucuria când a aflat că este unul dintre cei 21 de câștigători. Datorită grantului obținut din partea Suediei, Marina Cerkasenko a reușit să procure un tractor modern, care fost imediat supranumit „asistent de fier”. „Sunt foarte bucuroasă că compania noastră a decis să participe la această competiție. Datorită noului tractor, vom putea să ne dezvoltăm mai repede ca afacere și să creăm încă trei locuri de muncă”, a conchis fericită proprietara gospodăriei țărănești.

„Într-o afacere agricolă este foarte important să monitorizezi constant creșterea culturilor, să fertilizezi terenul, să strângi și să depozitezi roada la timp și în condiții adecvate. Pentru ca să le reușești pe toate e nevoie de un utilaj agricol performant și cred că noul tractor, care este unul econom și durabil, ne va ajuta foarte mult ca să obținem rezultatele scontate cu efort mai mic decât până acum”, a subliniat Marina Cerkasenko.

Planurile antreprenoarei nu se opresc aici, ea își dorește să producă culturi agricole cu valoare adăugată înaltă și să poată exporta roada și în țările Uniunii Europene. Cu dorință și efort constant, Marina Cerkasenko crede că și acest vis va prinde contur în viitorul apropiat.

AUTOR: Natalia Terenti, stagiară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *