O nouă expediţie plină de… verdeaţă în raionul Ştefan Vodă. O călătorie în care au mers 15 jurnalişti şi a durat 2 zile. Au vizitat 4 localităţi. Mai exact, turul de presă a cuprins localitățile Chișinău – Talmaza – Cioburciu – Ștefan Vodă – Popeasca. Au fost vizitate obiectivele finanțate din fondurile GEF, SGP și ADA: sistemele de iluminare stradală pe bază solară, rezervoare și turnuri de apă, apometre, sistemul anti-viitură, sisteme ecologice semi-naturale, pepinieră ș.a.

Primul popas a fost la Talmaza, Ștefan Vodă. Aici, Asociația Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova, susținută de GEF,  a promovat resursele regenerabile, prin instalarea sistemelor de iluminat LED cu panouri fotovoltaice, pentru asigurarea permanentă și autonomă a iluminării, în orele nocturne, scrie eucalatorul.wordpress.com.

foto: eucalatorul.wordpress.com

Pe malul Nistrului, la Cioburciu există și un parc, după conceptul unui ecosistem seminatural. A doua zi a început  cu o cursă de alergare pe dealurile Cioburciului. Ulterior, jurnaliştii au mers la Muzeul Verde acolo unde au admirat exponatele de la Muzeu.Totodată, la Palanca, localitate care, potrivit cercetărilor, ar fi printre primele nouă sate din raionul Ștefan Vodă cu risc sporit de dezastre, va fi instalat pavaj adaptat la schimbările climatice și dezastre. Proiectul este unul destul de ambițios, or urmează a fi procurat și un turn de apă, instalate peste 160 de becuri LED, amenajate trei zone de protecție a fântânilor, amplasate 50 de tomberoane și 14 coșuri de gunoi, mai scrie eucalatorul.wordpress.com.

foto: ecopresa.md

Evenimentul a fost realizat de AJMTEM, în parteneriat cu Societatea Ecologică „BIOTICA”, Asociaţia Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova, Asociația de Dezvoltare a Turismului din Moldova și Mișcarea Ecologistă Ștefan Vodă, în cadrul proiectului „Implicare, Interacţiune, Cooperare întru identificarea de soluții locale pentru probleme globale”, implementat de AJMTEM, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, cu susținerea financiară a Programului de Granturi Mici ai Facilității Globale de Mediu.Turul de presă a fost cofinanțat de Societatea Ecologică „BIOTICA”.

Detalii găsiţi pe ecopresa.md şi eucalatorul.wordpress.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *