Reprezentanți ai mass media de pe ambele maluri ale Nistrului s-au întrunit în cadrul unui training comun despre ,,Inițiativele comunitare de pe ambele maluri ale Nistrului reflectate de către jurnaliști”. Jurnaliștii au participat la trei ateliere teoretice despre crearea legăturii dintre jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului, identificarea problemelor, oportunități de colaborare și proiecte comune pentru jurnaliști. De asemenea, participanții au aflat despre noi metode de elaborare a materialelor de presă și noi instrumente utile pentru social media și cum le aplicăm în jurnalism. Jurnaliștii au fost încântați de noile instrumente online de care au aflat și, mai ales, despre campaniile online cu un conținut bogat, dar cu buget redus.

Împreună cu trainerii Mihaela Gherasim și Cristian Saulea, participanții au discutat despre temele tabu din activitatea și regiunea lor, provocări în accesarea informațiilor publice sau accesul la datele statistice. Totodată, aceștia și-au împărtășit bunele practici și au discutat despre modele de cooperare, au făcut schimb de informații, dezvoltarea proiectelor comune, etc.

La atelierul practic, participanții de pe ambele maluri au lucrat în grupe mixte și au avut sarcina să identifice o temă de cercetare comună și să creeze conținut jurnalistic sau să propună campanii de promovare în social media. Temele au fost diverse, de la cele ecologice, de exemplu, problemele râului Nistru, până la proiecte pentru tineret, emisiuni comune și crearea video-urilor de promovare a turismului, proiecte pe care participanții chiar și-au propus să le implementeze pe viitor.

„La acest training, în primul rând, s-au legat prietenii frumoase și s-au născut idei de proiecte comune. Am discutat foarte multe între noi și putem spune cu certitudine că am combătut o mulțime de prejudecăți și stereotipuri despre profesia noastră și regiunile în care activăm”, a declarat unul din participanți.

În ziua a doua zi, participanții au avut două vizite de studiu la redacția Radio Europa Liberă și redacția Ziarului de Gardă, unde au discutat cu jurnaliștii de acolo despre experiența lor jurnalistică, metode și modele de cooperare între jurnaliștii din ambele regiuni. De asemenea, gazdele au împărtășit din experiența lor în jurnalismul de investigație, cum se acceasează informațiile de interes public, cum poate un material jurnalistic să creeze un ecou național sau precedente juridice.

„Scopul evenimentului a fost de a organiza un eveniment diferit de altele, unde într-un cadru informal jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului să identifice căi de cooperare și să combată barierele de orice fel în activitatea lor”, a declarat Carolina Blajin, Coordonator Programe, Fundația Est-Europeană.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere – construind poduri între societatea civilă și comunitățile de pe două maluri ale Nistrului”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat de Suedia și implementat de Fundația Est-Europeană din Moldova.

 REDACTOR: Adriana Negru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *