Jurnaliştii de la publicaţia “Zorile Bucovinei” fac apel la ajutor. Aceştia au nevoie mai mult ca oricând de ajutor pentru ca ziarul publicat în limba română să nu dispară. Cu acest strigăt de ajutor vine redacţia “Zorile Bucovinei” în aceste timpuri de interminabilă criză economică şi nesfârşite majorări de preţuri la hârtie, serviciile poştei, cele tipografice, comunale, etc, transmite zorilebucovinei.com.

Mai jos redăm integral comunicatul de presă al redacţiei “Zorile Bucovinei”:

„Zorile Bucovinei” în toate etapele sale de existenţă a trecut prin momente de cumpănă, dar niciodată până acum nu ne-am pomenit într-o situaţie atât de critică. Puterii ucrainene nu-i pasă de necesităţile minorităţilor naţionale, ba şi mai mult, n-are nevoie de un ziar al românilor, aşa cum e ”Zorile Bucovinei”, care promovează priorităţi naţionale, abordează problemele în profunzime, dar nu se reduce numai la spoială şi lucruri decorative. De fapt, acestea din urmă se bucură  de mai mare popularitate. Se mai spune că ziarul în forma sa clasică, pe hârtie, este un anacronism.  Ziarul pe care îl primesc abonaţii noştri de la sate este cu totul altceva. Dacă întârzie poştaşul cititorii noştri bat alarma. Pe unii, de vârstă înaintată, şi moartea îi găseşte cu ziarul în mână. Dar avem şi mulţi cititori din generaţia tânără. Chiar şi printre cei care navighează pe Internet, mulţi preferă gazeta în formatu-i clasic, fapt dovedit de vizitele lor la redacţie cu articole sau mesaje de felicitare pentru rude sau prieteni. Mergând cu gândul mai departe, vedem că şi în cele mai dezvoltate ţări, cum sunt SUA, cărţile şi ziarele în format clasic se bucură de mare popularitate.

„Fiecare aniversare a „Zorilor Bucovinei” este o sărbătoare pentru cititori”, ne-a amintit, la miez de februarie, că am împlinit deja 78 de ani, prietena noastră Eleonora Bizovi din Boian. Nu suntem siguri că vom ajunge la cea de-a 80-a aniversare, în condiţiile unei susţineri tot mai precare din partea Patriei noastre istorice?! Or, nu avem ce aştepta din altă parte. Statul ucrainean ne-a „bucurat” deja cu un proiect de lege aproape intrat în vigoare, care ne obligă să edităm şi versiunea ucraineană a ziarului. Nu vrem să-i speriem pe conaţionalii noştri care au avut şi continuă să-şi găsească în „Zorile Bucovinei” reazemul pentru păstrarea identităţii naţionale. Vom lupta, vom munci şi mai departe ca „Zorile Bucovinei” să nu dispară, tot aşa cum am renunţat să ne numim „ziar al moldovenilor din Ucraina”, în schimbul susţinerii financiare din partea statului ucrainean. Însă numai sacrificiile noastre, munca remunerată la minimum, nu salvează ziarul.

Un ajutor substanţial – 1 mie de euro, pe care i-am transferat pe contul tipografiei, a acordat recent ziarului primarul comunei Păltiniş, judeţul Botoşani, Costel Romanescu, de asemenea, ne susţine Luminiţa Velt, fapt pentru care le aducem sincere mulţumiri.”

REDACTOR: Diana Botnaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *