Svetlana Gore este tânăra jurnalistă care mereu surprinde prin diversitatea reportajelor şi interviurilor realizate la TVR MOLDOVA. Din “arsenalul” subiectelor sale face parte şi tematica violenţei domestice. Tocmai de aceea, reporteriţa Svetlana Gore a decis să participe la Târgul de Caritate #EndViolence, organizat de UNDP Moldova, astfel contribuind la crearea primului Centru centru de asistență și adăpost din UTA Găgăuzia destinat supraviețuitoarelor violenței în familie, care urmează a fi deschis în regiune.

Care a fost motivaţia Svetlanei de a participa la acest târg şi cu ce mesaj vine în ziua de 23 aprilie aflaţi dintr-un scurt interviu realizat de radionunta.com.

M9: De ce ai decis sa participi la târg?

Svetlana Gore: Adesea nici nu realizăm cât de mult putem ajuta semenii noștri doar prin acțiuni care practic nu ne costă nimic. Așa este și în cazul acestui târg caritabil. Mereu am fost receptiva la astfel de lucruri. Dacă pot cumva să contribui pentru ca femeile ce sunt victime ale violenței în familie să beneficieze de un ajutor, atunci o fac cu mare drag.

M9: Ce vei aduce la târg?

Svetlana Gore: Pe taraba mea vor fi multe lucruri din garderoba mea pe care le-am purtat cu multă dragoste. A venit timpul să mă despart de acestea pentru o cauză frumoasă. Voi aduce la târg cămăși, bluzițe, fuste, rochii, sacouri, pantaloni tip culottes, câteva gentuțe și unele perechi de încălțăminte.

M9: Cât de important este ca să susținem asemenea cazuri prin organizarea diverselor acțiuni, cum ar fi acest târg?

Svetlana Gore: Prinși între activitățile cotidiene, nici nu ne dăm seama că acest fenomen ia amploare. Victimele nu sunt doar acelea despre care aflăm la știri, dar sunt chiar femeile de lîngă noi care îndură bătăi și umilințe. Acestea sunt ca și noi, iubite, soții, mame, surori sau fiice. În timp ce nouă o să ne fie frică să vorbim despre asta, încet-încet violența se va cuibări bine și pentru totdeauna în societatea noastră. Trebuie să fie mai des organizate asemenea acțiuni de sensibilizare precum este acest târg pentru a vorbi tare și răspicat despre această problemă.

M9: Ce mesaj ai avea pentru cei care încă nu știu despre acest târg sau pentru cei care deja se pregătesc să ajungă la evenimentul organizat pe data de 23 aprilie?

Svetlana Gore: Mesajul acestui târg este unul cât se poate de simplu: Punem capăt violenței! Toți banii adunați din vânzarea hainelor și accesoriilor vor merge pentru crearea în Găgăuzia a primului adăpost pentru femeile care sunt victime ale violenței în familie. Situația este mult mai tragică decât noi ne putem imagina. Acele femei ajung pe drumuri în miez de noapte cu… nimic în mâini. Sunt fără bani, haine, mâncare și nici nu au cui sa ceară ajutor. Astfel, revin lîngă soț și calvarul continuă la nesfârșit. Deschiderea acestui centru va fi ca o gură de aer de care au atât de mult nevoie. Prin achiziționarea unei haine veți face viața mai frumoasă unei femei care nu mai crede în ziua de mâine. Toate care nu sunt indiferente de acest caz sunt așteptate la Târgul Caritabil #EndViolence organizat de PNUD Moldova.

M9: Îţi mulţumim pentru interviul acrodat şi succes la târg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *