Țările vizate de un aflux masiv de migranți ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis, duminică noapte, să creeze 100.000 de locuri de primire, dintre care 50.000 în Grecia, pentru a gestiona mai bine acest aflux. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

 În timpul unui mini-summit de urgență, cele opt țări UE situate pe această rută, alături de Serbia, Macedonia și Albania, au acceptat “creșterea capacităților de primire (a migranților), pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest”, a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres.
Angela Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR, pentru că “migranții … se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor”.  “Grecia s-a angajat în mod remarcabil”, acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat Angela Merkel. “În a doua” fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR, a precizat ea. “Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului”, a estimat cancelarul neamț.
“Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea și încetini afluxul necontrolat de persoane”, a pledat Juncker, citat de Agerpres.
AUTOR: Alexandra Șaiman, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *