Eugeniu Cheptănaru, cunoscut de mulți ca Jăka Banditu’, este un vlogger și un rapper originar din satul Mașcăuți, raionul Criuleni. Artistul este stabilit de mai mulți ani în orașul american Las Vegas, de unde realizează clipuri video moralizatoare despre societatea moldovenească. În interviul ce urmează am discutat cu Jăka despre rapul moldovenesc, noul album și despre influenceri.

“Prin greutăți spre stele…

M9: De ce a plecat Jăka Banditu în S.U.A.?

Jăka Banditu’: Am plecat în America pentru că soția mea era însărcinată și chiar nu știam cum să mă descurc acasă. Nu am plecat cu gândul că aș rămâne mai mult de o perioadă și apoi aș reveni, și apoi aș pleca iar. Am plecat cu gândul că mă întorc repede. Aveam impresia că atunci când vii în America mături banii de pe stradă, îi strângi, îi aduni și după îți cumperi mașină, casă, geacă de piele și ești băiat tare, dar nu e chiar așa. Cumva în ultimul moment am decis să plecăm împreună cu soția, și așa a început aventura noastră americană. A fost o decizie spontană. Nu am planificat să venim într-o călătorie de lungă durată și să ne schimbăm viața radical. Totuși, nu regret deloc. A fost și este o decizie care ne-a schimbat viețile. Acum însă nu mă gândesc atât la viața mea și a soției mele, cât la faptul că am putut cumva, prin intermediul inocenței mele de atunci, să le ofer o viață mai bună copiilor mei, și aceasta, probabil, e tot ceea ce contează până la urmă. Dacă aș fi să menționez câteva chestii interesante de atunci, una din ele ar fi că ne-am pornit împreună cu 280 de dolari cash. Nu aveam alți bani cu noi, doar acești dolari și câteva haine. Prin greutăți spre stele…

M9: La 8 martie 2019 ai anunțat, prin intermediul unui clip muzical pe canalul tău de youtube, apariția unui nou album, intitulat “Albumu’ 2”. A trecut un an de atunci, însă nu am mai reușit să ascultăm albumul. De ce?

Jăka Banditu’: Sunt mai perfecționist de felul meu. Nu vreau să lansez un album decât atunci când voi simți că e gata și că este ca un film. Dacă veți asculta primul album, veți observa că fiecare piesă, ordinea lor, fiecare interludiu face ca albumul să sune ca un tot întreg. Tocmai aceasta vreau de la un album, și nu îl grăbesc niciodată, pentru că muzica este ca și vinul, cu cât este mai bine gândită, cu atât este mai complexă. Pentru mine nu contează faptul să lansez trei albume pe an. Pot lansa un album odată la 5-6 ani, dar cu condiția că voi ști sigur că albumul cela va avea consistența pe care am vrut-o eu. Eu pledez pentru calitate mai mult, decât pentru cantitate. Nu sunt în competiție cu nimeni, nu am cui să demonstrez ceva. Fac chestia dată din plăcere, nu pentru a câștiga notorietate. Acesta este un privilegiu pe care mulți nu îl au.

M9: Banii, prietenii, drogurile, emigrarea și alte motive sociale sunt tematica pe care o întâlnim în piesele tale. Care sunt mesajele de bază pe care dorești să le transmiți prin intermediul creației tale?

Jăka Banditu’: Nu există teme și mesaje. Jăka Banditu’ este un personaj inventat, precum Slim Shady de la Eminem. Este o parte a eului interior, care poate să-și permită să spună și să facă anumite lucruri pe care Eugeniu Cheptănaru nu poate, pentru că a fost crescut într-o familie de profesori, unde au existat reguli, limite și bun simț. Totuși, a fost nevoie să scot multe chestii din mine, din acest motiv l-am creat pe Jăka Banditu’. Muzica și temele abordate de Jăka sunt, mai mult sau mai puțin, niște teme care nu te fac să te gândești la prea multe, pe alocuri te fac să zâmbești, pe alocuri te fac să îți aduci aminte de trecut, căci Jăka este un personaj care a copilărit în anii ’90, unde bărbatul trebuia să fie bărbat, iar toți răspundeau pentru cuvintele lor. Jăka a copilărit la țară, iar adolescența și-a petrecut-o la Ciocana, și acest fapt se simte în mesaje, slang, etc. În general , este un rap mai natural, pentru că mă exprim exact în limba care se vorbește afară, printre blocurile gri de la noi din capitală. Consider că rapul lui Jăka este un pic mai universal. Mai multă lume se poate regăsi în rapul lui Jăka decât într-un rap bine gândit cu metafore și alte figuri de stil. Nu vreau să umbresc cumva partea cealaltă a rapului, unde lumea se gândește mult la versuri și teme. Eu chiar nu stau să mă gândesc la o temă atunci când încep să scriu. Probabil acestea sunt temele cele mai obișnuite, care reflectă situațiile în care m-am aflat cel mai mult: banii mi-au lipsit cel mai mult; când te trădează prietenii te doare cel mai tare; din păcate am avut acces la o mulțime de droguri din cauza că eram rapper și trebuia să rămân true… Pot povesti doar despre chestiile despre care știu. Dacă aș fi știut despre calculatoare probabil că făceam ,,IT rap”. Fac un fel de gangsta rap, precum Noggano. Transmit voie bună, relax.  Ascultă albumul ca și cum ai privi un film. Cel mai corect e să asculți albumul meu atunci când e gata și când îl lansez, și sunt sigur că este bun. Îl pui, îl asculți și îți imaginezi un film de la început până la sfârșit, în care personajul principal e Jăka Banditu’.

foto: facebook.com/pg/therealjakabandituyo

“Ascult numai ce îmi pare autentic”

M9: Cum vezi cultura hip-hop din Republica Moldova?

Jăka Banditu’: Nu cunosc atât de multe despre cultura hip-hop din Moldova. Nu sunt persoana care urmărește atât de mult rapul de acasă. De când am venit în America am pierdut conexiunea cu rapul din România și Moldova.

M9: Dar reprezentanții acesteia?

Jăka Banditu’: Îl urmăresc pe Kapushon și Kroll. Știu ce mai face Guz, dar Guz nu mai face rap de mult timp, și chiar mă bucur că nu face. Sunt fanul numărul unu al lui Valera Leovskii. Valera evoluează de la piesă la piesă. El este foarte complex la versuri. Chiar dacă Valera abordează aceeași temă în două piese la rând, el poate să o abordeze diferit, ceea ce face ambele piese bune în același timp. Este o chestie care mă fascinează la Valera. Am rămas impresionat de piesa Satoshi – Văru Amaru, băiatul are un flow diferit și nou. În rest, nu cunosc atât de multe, căci în mare parte ascult rap american din toate timpurile. Ascult numai ce îmi pare autentic. Acest fapt l-am învățat din rapul american, căci ei țin la autenticitatea și accentele lor. Astfel, ei devin diferiți unul de altul. Cei menționați mai sunt originali, de aceea îi ascult și urmăresc. În al doilea album cred că voi colabora cu toată lumea care îmi este dragă.

M9: Ce părere ai despre creația lui Magnat și Feoctist?

Jăka Banditu’: Nu am ascultat atât de mult creația lui Magnat și Feoctist. Dacă cineva postează vreo piesă de a lor în newsfeed, o ascult. Pot spune la general despre creația lor. Mi-a plăcut Feoctist, are versuri interesante. Magnat este mai melodios. Băieții sunt buni în ceea ce fac. Majoritatea încep de la nimic, și mereu caută scuze pentru muzica pe care o fac. Băieții însă nu au avut așa ceva. La ei piesele chiar sună drăguț. Ei sunt populari, ei fac ceea ce le place și acest lucru este cel mai important.

“Lumea te va critica pentru orice”

M9: O bună parte a urmăritorilor tăi te cunosc datorită activității tale de vlogger. În filmulețele tale vorbești preponderent despre realitatea politico-socială din Moldova. Care este cea mai mare problemă a moldovenilor?

Jăka Banditu’: Cea mai mare problemă a moldovenilor este faptul că ei caută un vinovat în problemele lor. Din păcate, sau din fericire, aceasta a fost sursa mea de inspirație în activitatea de vlogger. Dacă nu exista tema dată, chiar nu știu ce ar avea să mă motiveze să deschid gura.

M9: Uneori ești criticat pentru limbajul explicit pe care îl utilizezi în filmulețe. Ce mesaj ai pentru hateri în acest caz?

Jăka Banditu’: Lumea te va critica pentru orice. Dacă aș vorbi frumos ca băiatul de la ,,Ortodoxia – pentru că așa trebuie” , lumea m-ar critica că am dinții strâmbi. Dacă mi-aș îndrepta dinții, vorbind frumos și fără să înjur, lumea m-ar critica pentru că sunt chel. Dacă mi-aș face transplant de păr și o tunsoare ca la Ricky Martin, aș avea dinții drepți și aș vorbi frumos, lumea m-ar critica că mă îmbrac ca un copil. Șirul poate continua. Nu poți să-i faci pe toți fericiți dintr-o dată. Eu nu cred că ei sunt hateri, cred că ei sunt un pic mai complexați decât mine. Când omul este complexat, nu știe cum să-și învingă fricile, el începe să critice și să vadă doar răul în cineva. Eu tot am criticat o mulțime de lume și sunt același hater complexat și închis în sine, exact ca haterii care mă critică pe mine pentru limbaj. Toate aceste chestii sunt foarte relative.

M9: Cuvintele necenzurate sunt și ele o formă de artă?

Jăka Banditu’: Cuvintele necenzurate, cât eu am crescut au fost un tabu. Mereu m-a fascinat familia Osbournes. Era un show la MTV despre această familie, în care mama, tata și copiii vorbeau necenzurat și foloseau înjurăturile corect și în contextul potrivit. Și atunci ziceam că dacă voi avea cumva ocazia, voi folosi corect înjurăturile în fața copiilor mei. Dacă e nevoie să înjur, și să mă exprim mai apăsat la un moment dat, o fac. Pentru copiii mei înjurăturile nu vor fi niciodată ceva tabu. Acestea sunt doar o formă de exprimare, care, într-un fel sau altul, pot reda o emoție. Nu există artă în înjurături. Arta există în orice. Nu pot să creezi artă doar înjurând. Poți combina înjurăturile cu alte cuvinte pentru a crea artă.  

M9: De ce în ultimul timp, atât activitatea ta de vlogger, cât și cea de rapper, este tot mai slab simțită și activă?

Jăka Banditu’: Mereu am făcut și fac ceva atunci când simt nevoie. La un moment dat mă dedublasem atât de tare și petreceam mai mult timp în pielea personajului, decât în pielea mea de tată, soț și familist. Uitasem de mine. Am ajuns la un moment de ,,dezintoxicare”. Mi-am dezinstalat Facebook-ul și Instagramul pentru o perioadă. Mi-am oprit notificările de pe YouTube și am început să mă concentrez pe viața reală. Nu mai sunt la curent cu noutățile de acasă. Am decis să văd doar binele din tot răul. Despre muzică, pot spune că nu am fost un muzician foarte consistent. Nu am lansat albume și piese la un interval foarte scurt de timp. Sunt foarte mulțumit de muzica pe care o fac și de timpul pe care îl aleg pentru a lansa muzica.

https://www.youtube.com/watch?v=vvMjhDsVbhE

“Nu vreau să arăt și să par mai bogat decât sunt cu adevărat”

M9: Analizând profilul tău de Instagram, putem vedea că îți place să te îmbraci stilat, în haine de brand. Cât cheltui lunar pe îmbrăcăminte/încălțăminte?

Jăka Banditu’: Cineva m-a întrebat de hainele mele, crezând că sunt îmbrăcat super scump, în niște branduri luxoase, pe când eu pur și simplu am doar un gust și stil anumit. Nu am nicio haină exagerat de scumpă sau de la un brand super luxos. Nu pot să-mi permit să cheltui mult pe ceva, pentru că mă simt vinovat față de oamenii din jur când cumpăr ceva care costă 500-600 de dolari spre exemplu. Nu pot să umblu foarte mult timp în aceeași haină, pentru că am multe și sunt în rotație. Dacă aș cheltui 300 de dolari pe un tricou de brand și l-aș purta două-trei ori pe an, cheltuiala dată nu ar fi justificată, ceea ce nu pot spune despre încălțăminte. Am o colecție destul de mare în comparație cu mulți cunoscuți de ai mei, care nu-mi înțeleg acest hobby de a colecționa și a fi obsedat de încălțăminte. Pentru mine încălțămintea este un capitol aparte, un accesoriu hotărâtor în look-ul tău. Am multe perechi de adidași de același model în culori diferite. E straniu, dar aceasta este realitatea mea. Nu cheltui lunar bani. Cheltui 5000-6000 de dolari pe an pe încălțăminte și haine. În 2019 am cheltuit 6000 de dolari. Nu știu dacă sunt mândru de acest lucru, sau nu, dar în comparație cu oamenii care își etalează Gucci-urile și Louis Vuitton-urile care îi costă câteva sute de mii de dolari, eu sunt o persoană destul de modestă care cumpără doar ceea ce își permite. Sunt sigur că sunt ani când nu am cheltuit nici măcar 3000 de dolari pe haine și încălțăminte. Mă cert cu soția des când îmi vin adidași noi prin poștă. Din acest motiv încerc să găsesc un echilibru, să mă conving că am destul de multe haine. Dacă am ocazia să îmbrac cum vreau eu, o voi face. Nu am nevoie de branduri strigătoare și populare pentru a mă simți bine în pielea mea.

M9: Ultimele tale postări sunt despre influenceri și brandurile fake de haine pe care aceștia le poartă și le promovează. Cum luptăm cu răspândirea produselor contrafăcute?

Jăka Banditu’: Cred că e o problemă psihologică. Mi-am dat seama că am obsesia față de încălțăminte în prezent, căci mereu am vrut încățăminte când eram copil, având doar ceea ce și-au putut permite părinții mei. Acesta nu este un lucru rău, pentru că așa au crescut toți. Cred că așa sunt și ei. Nu vreau să arăt și să par mai bogat decât sunt cu adevărat. Nu pot purta un Rolex de 30 de mii de dolari și să fiu îmbrăcat în pantaloni de la American Eagle, care costă 50 de dolari. Atunci când porți un ceas de 30 de mii și cineva te cheamă la un restaurant unde va trebui să lași 200 de dolari pe mâncare, iar tu găsești scuze să nu pleci, vei trezi suspiciuni. La un moment dat acest fapt se reflectă în viața ta și lumea vede că ești fake. Faptul că porți branduri fake nu contează atât de mult precum faptul că ai o problemă și ești fake ca persoană. Dacă te minți singur pe tine, atunci care este prețul la faptul că îi minți pe cei din jurul tău? Îmi pare ridicolă toată această situație din Moldova, pentru că tu vezi în ce sărăcie trăiești. Știu din ce sărăcie am fugit. Știu cum trăiește familia mea. Care Balenciaga? Care Hermes? Care Philipp Plein? – Come on, opriți-vă, e ridicol…

M9: Ce ar trebui de fapt să promoveze influencerii și alte persoane cu un auditoriu larg pe rețelele de socializare?

Jăka Banditu’: Nu știu ce ar trebui să promoveze influencerii, dar îmi par tare jalnici influencerii de acasă. Au niște glume obosite și reciclate. Uneori îmi este rușine că sunt clasat în aceeași categorie cu ei. Nu vreau să cred că am în ceva comun cu acești influenceri. Nu sunt expert în acest domeniu. Am refuzat toate produsele și serviciile care mi-au fost propuse să le promovez pe pagina mea. Nu mă pot asocia cu nimic din ceea ce se întâmplă acasă. Nu vreau să fiu un fel de Ivan White care promovează fake-uri.

foto: facebook.com/pg/therealjakabandituyo

“Sper să existe o balanță…”

M9: Muzica poate fi un instrument de educare/formare a mentalității unei generații? De ce?

Jăka Banditu’: Da, doar dacă muzica ajunge la generația respectivă atunci când generația este tânără și crește. Muzica mea nu cred că este formatoare de generații, decât formatoare de “degenerații”. Nu știu câți înțeleg că dacă trăiești ca în muzica mea, acest fapt nu este cel mai corect și nu vei câștiga multe-n viață trăind cu grija zilei de azi. În general, există muzică care poate forma opinii și influența generații, cu toate că muzica actuală este cu mult mai simplă ca mesaj și versuri. Nu prea te pune pe gânduri. Puteți compara complexitatea versurilor lui Queen și cu cea a lui Beyonce sau Rihanna. Am luat acest exemplu, căci Queen au fost niște titani ai muzicii la vremea lor, iar muzica lui Beyonce și Rihanna este o muzică clasică a actualității noastre, un fel de epave în muzică.

Jăka Banditu’: Cum vezi viitorul Republicii Moldova peste 10 ani?

Jăka Banditu’: Sper că în 10 ani, Republica Moldova își va găsi un echilibru. Nu vreau să spun mai multe, căci nu sunt Nostradamus sau Vanga, dar sper să existe o balanță…

foto: facebook.com/pg/therealjakabandituyo

Blitz:

M9: Numește top 3 rapperi din lume:

Jăka Banditu’: Eminem, Kanye West și Nipsey Hussle.

M9: Top 3 rapperi din Moldova:

Jăka Banditu’: Valera Leovskii, Kapushon și Kroll.

M9: Elegance sau Magnat?

Jăka Banditu’: Magnat, și nu mă refer la preferințe personale.

M9: Cea mai ascultată piesă de tine la moment:

Jăka Banditu’: Pardison Fontaine – IN THE FIELD

M9: Dacă ai ajunge în fața lui Eminem, ce i-ai spune?

Jăka Banditu’: Aș fi bucuros să îi strâng mâna și să-i spun că este o onoare pentru mine să-l cunosc. Aș face poze cu el. Aș cere un autograf, în cazul în care ar avea timp și plăcerea de a oferi un autograf unei persoane de aceeași vârstă cu el. Aș fi emoționat și nu știu dacă aș putea să îi spun multe, pentru că am crescut pe muzica lui, el m-a ghidat și educat de multe ori. El a fost alături de mine chiar și atunci când tata nu era. Am fost lângă el, dar nu am avut ocazia să fac poze și să îi dau mâna. Eram la trei metri de Eminem, emoțiile erau wow…

***Interviu realizat de Anatol Fornea, stagiar, student Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *