Fostul premier moldovean Iurie Leancă și fostul deputat liberal și liberal-reformator Ion Hadârcă vor candida la alegerile parlamentare din România pentru locuri în Senat, în circumscripția din județul Iași. Cei doi au fost înscriși pe listele partidului Pro România condus de fostul premier român Victor Ponta.

Anunțul a fost făcut de Pro România pe Facebook, citat de portalu realitatea.md. Foștii politicieni de la Chișinău conduc lista celor șapte candidați pentru Senat din partea Pro România în județul Iași, înregistrată deja la biroul electoral județean, Leancă fiind pe primul loc, iar Hadârcă pe al doilea.

Premier moldovean în perioada 2013-2014, Iurie Leancă a stabilit o relație apropiată cu Ponta, care conducea pe atunci guvernul de la București și Partidul Social Democrat.

Mai mulți politicieni de la Chișinău au devenit deputați în parlamentul României în ultimii ani, fiind aleși de regulă în circumscripția pentru diaspora, care cuprinde și Republica Moldova. Anul trecut, Iașiul a devenit al doilea oraș ca număr al populației din România, autoritățile locale spunând că acest lucru se datorează în mare parte unui aflux de zeci de mii de cetățeni moldoveni care dețin și cetățenia română și devin rezidenți. Aceștia se stabilesc cu traiul la Iași sau doar își cumpără locuințe ca măsură de siguranță.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *