Într-o lume în care totul este în continuă schimbare, nu mai există joburi doar pentru el sau doar pentru ea. IT, economie sau drept, femeile, de rând cu bărbații, fac față celor mai sofisticate solicitări. Dacă acum câțiva ani, domeniul tehnologiilor informaționale era atribuit, în mare majoritate, bărbaților, în prezent, lucrurile s-au schimbat. Tot mai multe fete și femei hotărăsc să muncească și să dezvolte o carieră în IT. De pe băncile școlii ori ale facultății, tinerele aleg limbajul codurilor pentru un salariu bun și o profesie foarte solicitată pe piața muncii. Altele ajung la etapa în care o iau de la zero, lasă jobul pe care îl aveau și revoluționează sistemul. Aceste istorii sunt din viața reală, unde femeile sparg stereotipurile și demonstrează că nu doar bărbații pot lucra și dezvolta o profesie în domeniul programării.

Pentru a susține implicarea și motivarea femeilor să înceapă o carieră în IT, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea UN Women și a Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a implementat un program național de instruire în acest domeniu.
În prima ediției a programului, peste 1000 de fete și femei din diferite sfere au lăsat „pe mai târziu” rutina profesională sau cea educațională, focusându-se pe dorința de a-și dezvolta abilitățile în limbajul de programare. Timp de 6 luni au studiat online, cu program lejer, domeniul codurilor și al funcțiilor. Datorită succesului înregistrat, cea de-a doua ediție a adunat la fel de multe fete și femei care își doresc să activeze în domeniul soluțiilor tehnice inovatoare.

,,Interesul pentru tehnologia informațională poate fi cultivat din adolescență…”

Diana este elevă în clasa a XII-a și vrea să continue studiile în domeniul IT. După ce a finalizat cursurile, se descurcă mai ușor la informatică, iar temele pentru acasă sunt o plăcere pentru ea. Este decisă să urmeze o carieră în sfera programării datorită cererilor mari de pe piață, dar și a salariilor bune.

Diana Boboc, participantă în cadrul Programului: ,,Înainte de a face cursurile, nu știam nimic despre Front-end development, nici limbajul HTML nu îmi era cunoscut. Am învățat cu plăcere tot ce ține de programare, sunt entuziasmată și cred că interesul pentru acest domeniu poate fi cultivat din adolescență. Progresul tehnico-științific ne pune în situația în care avem acces la multe resurse, putem explora de pe băncile școlii, iar atunci când trebuie să alegem profesia pe care vrem s-o îmbrățișăm, să avem siguranța că am luat o decizie corectă. IT-ul nu mai este o profesie pentru bărbați, femeile se descurcă la fel de bine în acest segment, suntem în era digitală, unde sistemele suferă modificări în fiecare zi, iar femeile își pot lăsa amprenta și în acest domeniu.”

După ce va susține bacalaureatul, Diana vrea să-și continue studiile în domeniul IT.

,,De la profesoară de geografie până la o carieră în IT e doar un singur pas…”

În diploma de la facultate, Olga este profesoară de geografie. În ultimii ani, însă, a predat bazele informaticii pentru clasele gimnaziale. Pentru că a fascinat-o domeniul IT, în perioada concediului de maternitate s-a înscris la cursurile gratuite ale programului. Le-a absolvit cu succes, iar acum predă lecții și elevilor din clasele liceale.

Olga Chistol, participantă în cadrul Programului: ,,În perioada de îngrijire a copilului am simțit că trebuie să fac mai multe. Pentru că informatica mi-a plăcut întotdeauna, mi-am dorit să mă dezvolt și să obțin mai multe cunoștințe în acest domeniu. Știam despre HTML, Front-end și Java foarte puține lucruri. Cursurile m-au ajutat atât de mult, încât am reușit să-mi creez propriul site, unde plasez toate informațiile despre lecțiile pe care le predau. Și colegelor de la liceu le-am arătat cum pot face acest lucru și cum pot participa activ la dezvoltarea procesului de studii online.”

Succesele Olgăi nu se termină aici. Două dintre elevele sale sunt hotărâte să continue cursurile în domeniul IT, iar un tânăr și-a ales examenul de bacalaureat la informatică.

Olga Chistol, participantă în cadrul Programului: ,,Programul de instruire a fost o binecuvântare. Pentru că eram acasă cu copilul, flexibilitatea cursurilor mi-a oferit posibilitatea să petrec atâta timp cât am nevoie pentru a înțelege materialul. Temele au fost tare bine structurate, încât nu mi-a fost dificil să însușesc tehnicile. Uneori mai accesez contul meu personal ca să răsfoiesc materialele. Acest domeniu implică multă atenție, nu reușești să te plictisești niciodată. Pentru că mai sunt în concediu de maternitate, nu pot avea un job full time, dar în viitor aș vrea mult să-mi dezvolt cariera în domeniul TIC. Fie că voi continua să predau elevilor sau voi decide să muncesc într-o companie IT, sunt sigură că voi avea succes și mă așteaptă provocări pe măsură. Stereotipurile că doar bărbații pot munci în acest domeniu nu mai este actual, iar noi, femeile, facem față profesiei.”

Pe parcursul programului, femeile au acumulat cunoștințe despre HTML, CSS, JavaScript, VueJS+ES , studiind doar câte 15 minute pe zi. Lecțiile s-au desfășurat în limba română și rusă și au ca scop principal de a susține femeile să dezvolte o carieră în IT, un domeniu care a fost, anterior, dedicat bărbaților.

Ana Chirița, Director Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: ,,Dezvoltarea fulminantă a domeniului IT ne demonstrează că acesta constituie noua realitate. Scopul nostru este să oferim studii de calitate și oportunitate femeilor de a se implica activ în domeniul TIC. O carieră în această sferă oferă salarii bune, perspectivă, posibilitatea de a munci de la distanță și căi de dezvoltare. Ne propunem să lărgim acest proiect pentru un număr cât mai mare de fete și femei, iar beneficiarelor să le insuflăm încrederea și suportul necesar pentru ca să-și pună în aplicare la maxim aptitudinile. Mai ales, în contextul în care companiile din domeniul IT sunt în permanentă căutare de specialiști buni, care să se manifeste profesional.”

Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women Moldova: ,,Noi ne bucurăm mult de faptul că tot mai multe femei sparg stereotipurile și se redescoperă în domeniul IT. Încurajarea acestora de a nu se lăsa influențate de factorii de gen aduce după sine rezultate frumoase. Acest domeniu abia a început să fie exploatat, iar perspectivele sunt enorme. UN Women Moldova va continua să motiveze și să ajute femeile să se integreze în acest domeniu.”

Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” a fost lansat în iunie 2018, – – în colaborare cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor, în cadrul Acordului de Colaborare și finanțat de Suedia. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile sunt instrumente ce permit crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial și în egală măsură. Acțiunile realizate în cadrul proiectului vin să ofere fetelor și femeilor din Moldova susținerea pentru a-și valorifica plenar potențialul și vocația și a se afirma în calitate de profesioniste, lidere sau antreprenoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *