Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei a organizat în raionul Orhei un Program de Instruire, Grantare și Mentoring “Level Up”, propunându-și să contribuie la creşterea gradului de ocupare şi dezvoltare a spiritului antreprenorial.

Ca rezultat al acestui  program au fost susținute cinci idei de afaceri, în spatele cărora se află cinci femei puternice, iar pe una dintre ele o veți cunoaște din acest articol.

Veronica Bajan, grantista, împreună cu familia sa, soțul și doi copii minunați, dezvoltă o fermă de iepuri de prăsilă. Din acest articol veți afla despre cum e să administrezi o afacere la sat și care sunt provocările cotidiene.

M9: Veronica, care a fost motivația de a aplica la programul „LEVEL UP instruire, grantare și mentoring”?

Veronica Bajan: Am văzut o oportunitate reală de a-mi dezvolta propria idee de afacere. De altfel, în lipsa acestui program, posibil că aș fi optat pentru accesarea unui credit, ceea ce impune o anumită presiune pe o întreprindere nou formată. Mai mult ca atât, în lipsa unor cunoștințe de gestionare a afacerii, riscurile ar fi fost imense. 

M9: Lipsa de resurse financiare este o provocare comună pentru tinerii antreprenori, au mai fost și alte avantaje ale programului?

Veronica Bajan: Recunosc că până a participa la program aveam viziuni limitate în ceea ce privește gestionarea unei afaceri. Pe parcurs, datorită activităților de instruire antreprenorială, am asimilat anumite cunoștințe, mi-am dezvoltat anumite abilități antreprenoriale, dar și personale. De altfel, un efect aparte l-a avut și faptul că am interacționat cu alți tineri, care au povestea lor de bussines. Ne-am împărtășit unii altora experiența proprie, iar acest exercițiu m-a ajutat să privesc cu alți ochi gestionarea afacerii. În cadrul acestui program așteptările mele au fost confirmate, atât din punct de vedere financiar cât și al educației antreprenoriale.

M9: Adevărul este că în Program am avut parte de o asitență din partea unei companii cu experiență “Business Developement Capital”. A fost o viziune a Fundației Est Europene, pe care o împărtășim, să antrenăm în Program traineri cu un CV relevant și experiență practică? Ce părere aveți despre asta?

Veronica Bajan: Cu siguranță, mai ales orele de couching au fost extrem de utile. Dna Angela Gladei (”BDC” trainer), atât ca trainer, dar și ca om este întruchiparea Motivației. Este persoana care mi-a insiprat multă încredere și motivație în ceea ce fac. Or, încrederea în sine, una pragmatică, este absolut necesară pentru a progresa. Ea m-a determinat să-mi văd idea de afecere până în cele mai mici detalii, simplu, clar, ca într-o oglindă.”

M9: Orice afacere are riscuri, iar animalele sunt predispuse anumitor boli și epidemii, care sunt soluțiile de prevenire? Ați avut o strategie inițială ori ați învățat pe parcurs cum să evitați astfel de situații?

Veronica Bajan: Da, este adevărat faptul că animalele, în deosebi iepurii, sunt predispuși anumitor riscuri de boală. Pe parcursul anilor am încercat să învățăm din prorpia experiență, dar am consultat și multe platforme specializate, am colaborat și cu alți fermieri, pentru a identifica într-un final cele mai bune practici în creșterea sănătoasă a iepurilor. Succesul în astfel de afacere se axează pe prevenirea bolilor, administrarea la timp a tuturor medicamentelor și vaccinurilor necesare.

M9: Afacerea, de obicei, este o soluție adusă pentru comunitate, ce soluționează afacerea dvs.?

Veronica Bajan: Sunt de acord, că o afacere, trebuie să aibă și un impact social, dincolo de cel personal. Reieșind din specificul activității, punem la dispoziția consătenilor carne de iepure, care este una dietetică, precum și prestăm servicii de granulare. De asemenea, ne gândim să oferim și locuri de muncă. Pe parcurs, am dori să ne angajăm și în anumite proiecte sociale din  comunitate. Asta ne-ar face să fim utili comunității în care ne desfășurăm activitatea.

M9: Există un stereotip că afacerile în Republica Moldova sunt dificil de dezvoltat, cum asta nu v-a afectat, care a fost “antidotul”?

Veronica Bajan: Înainte de a face primii pași în lansarea afacerii, am avut niște ezitări. Unul din motive a fost și exemplele nefaste ale unor afaceri demolate în context și circumstanțe obscure. Ceea ce de fapt, face ca acest stereotip să fie o realitate. Eu, sunt o fire optimistă și m-am inspirat din experiențele și succesele mai multor oameni de afaceri. Drept motivație de a nu renunța, mi-au servit programele de susținere a antreprenorilor la care mi-am fixat scopul să particip.

M9: Dar cum combinați afacerea cu celelalte responsabilități cotidiene?

Veronica Bajan: Afacerea a devenit parte integrantă din viața mea. Chiar dacă presupune multă muncă și reponsabilități, aceasta îmi oferă și clipe de satisfacție, de relaxare. Grijile cotidiene se îmbină armonios cu cele de afacere și invers.

M9: Ce vă împiedică  să vă simțiți mai sigură, mai optimist cu adevărat?

Veronica Bajan: La acest subiect ar fi mai multe de punctat. Cu regret, cred, că noi încă nu avem un mediu de afaceri stabil, sigur. Sunt prea multe incertitudini, care nu oferă perspective clare de a-ți dezvolta o afacere. Accesul la credite preferențiale pentru antreprenori este o problemă serioasă. De asemenea, dependența economiei naționale de cea regională sau mondială te face să-ți asumi riscuri în plus.

M9: Reieșind din cele menționate, e suficient să ai doar curaj sau trebuie să fii și expert în ceea ce faci?

Veronica Bajan: Consider că e bine să ai curaj, chiar e necesar, dar poate fi de folos, doar dacă-i combinat cu un suport de cunoștințe, abilități și experiență.

Veronica Bajan: Femeie de afaceri este un titlu onorific, ceva wow, cum duceți dvs. acest titlu. Este ceva ușor, plăcut ?

Veronica Bajan: În epoca în care trăim, femeia a obținut statutul pe care îl merită, iar sectorul afacerilor nu face excepție. Avem atâtea antreprenoare de succes, încât astfel de întrebări, care din păcate încă mai persistă în societate, denotă că undeva, în genele noastre, mai pulsează stereotipul despre femeia inferioară, care trebuie să îngrijească de copii și să gătească la bucătărie. Eu am un sentiment de plăcere, dar unul absolut firesc.

M9: În opinia dvs., satul mai este o platformă de dezvoltarea a afacerilor tinerilor, care-i comunicarea cu APL și feedback-ul consătenilor?

Veronica Bajan: Eu cred că satul este o platform puțin valorificată în dezvoltarea afacerilor. Asta se datorează faptului că tinerii nu văd perspective la sat, comparativ cu cele de la oraș sau din alte țări, acolo unde migrează. Apoi, o afacere la sat vrei, nu vrei este legată mai mult de agricultură, sector, care cu greu ar atrage tinerii. Cu APL menținem un dialog constant, iar pentru consăteni am vrea să fim un exemplu prin care să demostrăm, că și la sat, tinerii pot dezvolta o afacere.

M9: E uimitor cum le reușiți pe toate, dar care au fost lucrurile, oamenii, circumstanțele, fără de care n-ați fi lansat această afacerea?

Veronica Bajan:

M9Ş Dacă ați lua totul de la capăt, ce altceva ați face?

Veronica Bajan: dificil să răspund la această întrebare. Totuși, sunt sigură că aș fi la fel de motivată ca să devin antreprenoare, să produc ceva, aici, acasă, și să fiu utilă comunității, țării.

M9: Ați menționat că sunteți utilă țării, cum înțelegeți acest fapt ?

Veronica Bajan: Personal, trăiesc profundul sentiment că ajut Republica Moldova. Produsele și serviciile noastre au un grup țintă de consumatori, cetățeni ai acestei țări. Suntem predispuși de a crea locuri de muncă, și nu în ultimul rând, de a deveni un exemplu care i-ar determina și pe alți tineri să dezvolte o afacere acasă. 

M9: Nu putem să nu vă întrebăm, cum gestionați afacerea pe timp de carantină?

Veronica Bajan: Afacerea noastră nu poate fi sistată din punct de vedere al procesului. Partea bună la moment este că doar familia noastră e implicată și de aceea nu expunem pe nimeni riscului de contaminare. Plus la asta, estimăm că până la Paști va fi cât de cât satisfacător. Pregătim mai multe scenarii în dependența de cum va evolua situația. Ne-am asigurat cu hrană pentru 2 luni. Totusi sperăm că producția noastră, fiind una cu destinație alimentară, ne va ajuta să facem față provocărilor. Despre măsuri adăugătoare de suport din partea statului sau alte momente de recuperare vom discuta după carantină – acum e important să lucrăm, să livrăm produs calitativ și să menținem afacerea pe linia de plutire cum știm și putem mai bine.

***Acest material este realizat în cadrul proiectului„ Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Orhei”, implementat de  A.O. “Agenția de Dezvoltare Rurală Centru” Orhei cu suportul financiar al Uniunii Europene, și co-finanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *