În ajunul Paștelui, în Siberia, basarabenii deportați coceau câte o lipie și cu câteva ouă vopsite cu coajă de ceapă, o duceau în pădure, o legau de o creangă în vârful unui copac, zicând că vântul o va sfinţi o dată cu pâinea sfinţită acasă, la baștina lor. Dumineața luau legătura acasă și după rugăciune mâncau. Este tabloul sumbru al sărbătorii Paștelui în perioada deportărilor. 

În ziua de Paște, anul 1944, Olga Bujor-Motoc, din satul Sofia, raionul Drochia, a bătut la ușa unei bătrâne, care a întrebat-o: “Știi că azi e Paștele? La baștina ta se sărbătorește? Se vopsesc ouă?” Bătrâna avea pe masă, într-o farfurioară, un singur ou, pe care l-a ciocnit de icoana cu chipul Maicii Domnului, apoi l-a curățit și l-a tăiat în două părți egale, oferindu-i Olișcăi o jumătate din el. Așa au sărbătorit Paștele.

Conform mărturiilor Valentinei Sturza, preşedinta Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici din Republica Moldova din 1950, familia sa a început să mergă la biserică, care se afla la 50 de kilometri de casa unde locuiau. “E mult spus „biserică”. Un preot a pus pe o casă o cruce şi acolo făcea slujbele. Ne duceam cu trenul până încolo şi înapoi tot cu trenul“, îşi aminteşte cu amărăciune Valentina Sturza. De cozonac sau pască – nici vorbă. „Ne cocea mama nişte lipie pe vatră şi cu asta ne duceam la sfânta biserică. Vopseam ouăle cu coji de ceapă”.

AUTOR: Mariana S. Țăranu, doctor în istorie, pentru radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *