De mai bine de patru luni, în opt locații din Strășeni și Fălești, activează Cluburi ale taților – spații în care bărbații se adună pentru a discuta despre percepțiile cu referire la rolurile bărbaților și ale femeilor în familie și în societate, provocările paternității active, contribuind astfel la eliminarea violenței în bază de gen.  Cluburile au fost deschise cu susținerea financiară a Uniunii Europene, în cadrul programului regional ”Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bazăde gen”, implementat în comun de UNFPA și UN Women Moldova, în parteneriat cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului.

Ion Jitari este mentorul unuia dintre cele patru Cluburi ale taților formate în raionul Fălești. Adună în jurul său actuali și viitori tați din s. Făleștii Noi și împreună cu ei identifică răspunsuri la întrebările lor legate de rolul bărbaților și a femeilor în familie și societate, în creșterea și educarea copiilor, în partajarea treburilor casnice.

Dacă înainte ne implicam în proiecte de dezvoltare a infrastructurii instituțiilor de învățământ, acum am înțeles că am investit suficient în gardul școlii, și că trebuie de investit în oameni, astfel incât să avem o generație formată în spiritul egalității de gen” mărturisește Ion Jitari, întrebat fiind care ar fi motivația lui de a se implica în activități de promovare a egalității de gen și spargere a stereotipurilor legate de rolurile de gen în societate.

” La primul club de discuții cu viitorii tați, nu am avut mulți tineri. Doar câțiva. În schimb la următorul, au venit mai mulți. Faptul că în aceeași sală s-au întâlnit bărbați cu viziuni diferite, a făcut ca cei sceptici să meargă acasă cu un grăunte de schimbare” spune Ion Jitari.

Ion Jitari este profesor de matematică, iar de opt ani și directorul gimnaziului din s.Făleștii Noi. Zi de zi este în fața elevilor fapt pentru care poartă pe umeri responsabilitatea de a fi un model masculin pozitiv pentru generația care vine.

” Este important să înțelegem că inclusiv în școală perpetuăm stereotipuri legate de rolurile de gen. Mustrăm mai aspru baietii și încurajăm mai mult fetele, sau orientam fetele spre profil umanist, iar băieții spre științele reale.  Ceea ce nu este correct, or fetele și băieții trebuie tratați egal. Pentru noi ca și cadre didactice este important să conștientizăm aceste aspecte și să încercăm să le schimbăm” adaugă profesorul Ion Jitari.

Fiind convins că educația este cheia spre egalitatea de gen, și că profesorului îi revine sarcina de a oferi modele de comportament ne-stereotipe, Ion Jitari acordă acestui subiect 5 minute din fiecare lecție a sa. Discută cu elevii despre egalitate în drepturi și stereotipuri.

”Elevii s-au obișnuit deja cu această abordare, și deja intuitiv corectează acest aspect atunci când îl întâlnesc în carte. Iar atunci când pentru acasă le dau să alcătuiască propriile situații, nici unul din ei nu formulează enunțuri stereotipice” spune Ion Jitari.

La fel procedeaza și cu alte activități la nivel de școală, care până nu demult erau structurate în dependență de genul elevilor. 

”Am deschis cabinetul de educație tehnologică pentru toți, fete și băieți. În rezultat avem băieți care croșetează și fete care cioplesc în lemn. La început le provoca râsul, acum s-au obișnuit și nici nu pun la îndoială prezența lor la o activitate sau alta” recunoaște Ion Jitari.

Profesorul din s.Făleștii Noi consideră că așa cum ușile tuturor cabinetelor trebuie să fie deschise deopotrivă pentru băieți și fete, la fel și cluburile de discuții pe care le mentorează ar trebui replicate în toată țara. Este un prim pas în dezrădăcinarea stereotipurilor care ne-au întârziat dezvoltarea ca și societate, spune el:

Societatea noastră este obișnuită să vadă bărbatul aducând bani, iar femeia educând copiii. Am fost formați greșit atât în școală cât și acasă. E important astăzi să conștientizăm acest lucru și să spunem viitoarelor generații că indiferent de genul pe care îl ai, ai drepturi și responsabilități egale” conchide Ion Jitari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *